Yrket knappt någon väljer – kan det här locka svårflörtade elever?
"Åttondeklassare idag vet knappt vad plåtslagare är för något", säger Thomas Svanberg, på Söders Bleck och Plåtslageri. Nu står hoppet till att prao kan öka kunskapen, och intresset, för yrket.
Stockholm är en av flera städer där det har varit extra svårt att locka elever till yrkesprogrammen i gymnasiet. Bara tretton procent av de som söker till gymnasium i Stockholm väljer någon av dessa utbildningar och bara två procent av totalen väljer byggbranschen. Plåtslagare? Det lockar knappt någon.
Det här vill Stockholm Plåt & Ventförening ändra på. Därför bjöd de in elever i åttan från olika skolor i Stockholm till en praovecka i maj.
– Vi sydde ihop ett förslag på en praktikvecka som vi presenterade för Stockholm stad, som nappade på idén. Sedan gick vi ut och informerade skolorna. Målet är att synliggöra plåtslagar- och ventilationsyrket för eleverna i högstadiet, säger Örjan Ekberg, företagsrådgivare på Plåt & Ventföretagen, som var den som kom på idén från första början.
Jobbar i verkstaden
Några som nappade på praoveckan var Ivar Colliander, Kelvin Hentze och Retda Hussein Oda. De tycker veckan hittills har varit rolig.
– Vi har gjort visselpipor och ljusstakar, säger Ivar.
– Och sedan var vi på en byggarbetsplats och kollade, säger Kelvin.
Just den här dagen får praoeleverna lära sig att tillverka rörfals.
– Det är kul. Jag gillar att arbeta med händerna och nu får vi verkligen fixa saker. Jag hade fel verktyg först men nu funkar det mycket bättre, säger Retda.
Kan det här vara ett yrke för er?
– Ja, absolut. Det känns kul, säger Kelvin.
Vet knappt vad plåtslagare är får något.
Thomas Svanberg driver till vardags Söders Bleck och Plåtslageri men har nu hoppat in som handledare för eleverna.
– Jag tycker det här är en jättebra idé. Åttondeklassare idag vet knappt vad plåtslagare är för något. Förhoppningen är att vi väcker ett intresse hos de som är här – och att de snackar om den här veckan när de är tillbaka i skolan så att fler får upp ögonen.
Han går tillbaka för att instruera hur de ska jobba vidare med sina rörfalsar.
– Bra jobbat killar, nu börjar ni få in snitsen, säger han.
Hoppas på fler elever nästa år
Årets praovecka är lite av ett pilottest. Men redan nu planeras det för nästa år, och då ska det finnas plats för fler elever.
– Planen är att gå ut bredare och informera i fler skolor. Och vi har redan insett att det behöver bli mer action och fart under själva praon, vilket vi ska se till att fixa. För att det ska köras igen nästa år är vi säkra på, säger Örjan Ekberg.