VVS och plåt hetast byggyrken
TEXTEN UPPDATERAD
– Är man intresserad av en yrkesinriktning på sin gymnasieutbildning finns det fyra stycken program som jag tycker att man kan tipsa om lite extra, säger analytikern Håkan Gustavsson i en film på Arbetsförmedlingens hemsida.
Utöver fordon och transport, omvårdnad och industri är det bygg- och anläggningsprogrammet han pratar om.
– Det är fyra yrkesförberedande program på gymnasiet med goda jobbmöjligheter både på kort sikt och på lång sikt, säger han.
Utbildad och erfaren arbetskraft söks
Bristen på utbildad och erfaren personal inom bygg och anläggning beskrivs som omfattande. Under 2016 väntar sig Arbetsförmedlingen liten eller mycket liten konkurrens om jobben i alla byggyrken, bortsett från grovarbetare. Bland yrkena i kategorin bygg och anläggning väntas det råda allra störst brist på VVS-montörer. Tätt efter kommer golvläggare, murare, betongarbetare, glasmästare och kranförare. Även byggnadsplåtslagare, som kategoriseras som industrijobb i rapporten, kommer det vara stor efterfrågan på i år. Bristen beskrivs i nuläget som något större än den på VVS-montörer.
Ökat byggande i kombination med renoveringsbehov i främst hyresbeståndet bidrar till branschens starka utveckling. Med tanke på denna höga aktivitet i branschen skriver Arbetsförmedlingen att rekryteringsproblemen trots allt ligger på en relativt låg nivå. Det som efterfrågas är framför allt utbildad och erfaren arbetskraft.
Läget håller i sig
Även på fem och tio års sikt bedöms jobbmöjligheterna bli goda för utbildade byggnadsarbetare i de flesta yrkesgrupperna. I en rad yrken utbildas färre än vad som behövs, vilket leder till goda jobbchanser för de som är utbildade. Det gäller murare, plattsättare, betongarbetare, golvläggare, VVS-montörer, takmontörer, anläggningsarbetare, isoleringsmontörer, glasmästare och kranförare. Även för byggnadsplåtslagare väntas konkurrensen om jobben fortsätta vara liten.
Målare och träarbetare väntas däremot möta en arbetsmarknad i balans, eftersom många utbildas i dessa yrken.
Ändå svårt för lärlingar
Trots behovet av arbetsplats konstaterar Arbetsförmedlingen att det kan vara svårt för bland andra träarbetare och VVS-montörer att få tag på lärlingsplatser. Man uppger att lärlingarnas situation förbättrats något på senare tid, men att det skiljer sig åt mellan olika delar av landet.
Yrken utan högskoleutbildning där det råder störst brist på arbetskraft under 2016
Inom bygg:
- Plattsättare
- Murare
- Träarbetare/snickare
- Betongarbetare
- Byggnadsplåtslagare
- VVS-montörer
- Kranförare
- Golvläggare
- Glasmästare
- Målare
Övriga yrken:
- Kockar
- Bilmekaniker
- Lastbilsmekaniker
- Styr- och reglertekniker
- Telefonförsäljare
- Undersköterskor
- Verktygsmakare
- Installationselektriker
- Styckare
- Bagare/konditore