VVS-företagens lönebud – vill följa industrin
Årsarbetstid, ökad kontroll på föräldraledighet och ett lönebud där vvs-arbetsgivarna vill att industrin ska bestämma. Det är några av Installatörsförtagens yrkande i avtalsrörelsen.
I dag har parterna på Teknikinstallationssavtalet växlat krav. Facket yrkanden kan ni läsa om här.
När det gäller arbetsgivarna så tar de rygg på industrin när det gäller lönen. 1997 tecknades Industriavtalet och sedan dess har den konkurrensutsatta exportindustrin gått ut först i varje avtalsrörelse och enats om en lönenivå. Sedan har övriga avtalsområden följt efter. VVS-arbetsgivarna vill att den tågordningen ska gälla även i denna avtalsrörelse. Indirekt ger de alltså arbetsgivarna tummen upp för industriarbetsgivarnas redan framlagda lönebud på 1,4 procent. Alltså långt under de 3 procent som Byggnads kräver.
- Installatörsföretagarna vill göra lönen mer individuell. De skriver i avtalsyrkandet till Byggnads att de inte är förtjusta i kronpåslag där alla får lika, utan vill att parterna arbetar fram en modell där man sätter lönenivån efter individens utveckling och resultat.
- Övrigt när det gäller lönerna vill de reda ut hur man ska göra med slutavstämningen om någon som ingår i ackordslaget slutar och utforma en ny beräkningsregel kring bibehållen lön vid ackordsarbete.
- När det gäller ordning och reda på byggena upplever arbetsgivarna att det finns en otydlighet kring hyra eller låna in personal, anlita underentreprenörer och inhyrning av personal från bemanningsföretag. På den punkten vill de nå en samsyn med facket.
- De vill även bättre kontroll över när de anställda önskar vara föräldralediga då de yrkar på att föräldraledighet söks i samband med att man lämnar in önskemål om huvudsemestern. Orsaken till kravet är att det ska bli lättare att få en effektiv produktion på bygget.
- Installatörsförtagen vill även ha en diskussion med facket om medarbetare som säger upp sin anställning i direkt anslutning till en beviljad ledighet. Allt för att undvika problem med överlämning, erfarenhetsutbyte och upplärning av ersättare.
- Ett annat yrkande handlar om årsarbetstid. Arbetsgivarna vill kunna möta säsongsvariationer när det gäller arbetsbelastningen, något som främst gäller de som jobbar med kyla. För att göra det möjligt vill man införa en årsarbetstid där det blir möjligt att lägga ut arbetstiden efter verksamhetens behov.
- Nya yrkesgrupper? Ja den frågan vill arbetsgivarna diskuterar. De vill ha en översyn över vilka yrken som ingår i Teknikinstallationsavtalet. Allt för att fånga upp kompetenser för nya arbetsområden som rör vvs-branschen.
Cenneth Niklasson, cn@byggarb.se