Vvs-branschen upprörd efter upphandlingsstopp i Stockholm: "Får inte ske"
Stockholm stad avbryter upphandlingarna av kommunal vuxenutbildning inom vvs och fastighet, eftersom inga anbud lämnats in. Det skriver Dagens Nyheter. "Det får under inga omständigheter ske att de inte blir av" säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.
Stockholm stad upphandlar just nu vuxenutbildning inom tio olika utbildningsområden. Det är Dagens Nyheter som berättar att Stockholm stad nyligen beslutat att avbryta upphandlingarna av kommunal vuxenutbildning inom vvs och fastighet, samt inom hotell och turism. Orsaken är att staden inte fått in något anbud inom dessa områden.
Totalt skulle det omfattat 200 utbildningsplatser per år under en sexårsperiod.
”Kräver dyr utrustning”
Anna Sundin är verksamhetschef för kvalitet och uppföljning inom vuxenutbildning på Arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholm stad.
Hon berättar att dessa utbildningar omfattar mindre volymer än de andra man handlar upp. Därför, tror hon, blir de kanske mindre intressanta för de som ska lämna anbud. Hon säger också att det är svårt att hitta behöriga lärare inom framför allt VVS-området och att det krävs dyr utrustning och anpassade lokaler för att hålla utbildningen.
Det blir ett större risktagande för en leverantör
– Det kräver att man också har elever från andra kommuner och flera avtalsområden på samma adress för att kunna använda sina resurser på bästa sätt. Det blir ett större risktagande för en leverantör att gå in när det är mindre volymer, säger Anna Sundin till DN.
De nya utbildningsplatserna för vvs och fastighet skulle egentligen varit klara till sommaren. Enligt Anna Sundin ska staden försöka hitta samarbeten med andra kommuner och aktörer för att ge eleverna utbildning på annat håll.
Andreas Åström är näringspolitisk chef på Installatörsföretagen. Han blir upprörd när han får veta att upphandlingen avbrutits.
– Det får under inga omständigheter ske att de inte blir av. Problemet måste lösas. Vi förutsätter att man från det offentliga löser problemet. Vi behöver varenda elev som utbildar sig inom vvs och fastighet, säger han till Byggnadsarbetaren.
”Jättestora behov”
Enligt Andreas Åström finns ett enormt behov av dessa yrkesgrupper.
– Det finns jättestora behov av vvs- och fastighetstekniker. Vi står inför en klimatomställning och de som genomför den i praktiken är de som jobbar som vvs- och fastighetstekniker. Det är installationer som kommer att vara grunden för klimatomställningen, och att i det läget spä på den brist på arbetskraft som redan finns skulle vara väldigt bekymmersamt.
Saknas 28 000
Enligt Andreas Åström saknar Sverige redan 28 000 installatörer inom vvs och fastighetsteknik samt elektriker. Han anser att yrkesprogrammen i Stockholm är i strykklass.
– Vår friskola Refis är den enda gymnasieskolan som utbildar vvs- och fastighetstekniker i Stockholms stad. Det säger nånting när det offentliga inte tar ansvar för yrkesutbildningarna.