info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vill träffa byggnadsarbetare – och tillsammans förstå hur självmorden kan stoppas

Hur kan man hindra psykisk ohälsa och självmord bland byggnadsarbetare? Det vill forskaren Kristina Aurelius ta reda på. Nu söker hon och forskarteamet byggnadsarbetare att intervjua.

Hur kan man upptäcka att byggkollegan inte mår bra? Det vill en forskargrupp samtala om med byggjobbare. Foto: Mostphotos

Förra gången handlade deras forskning om självmord bland personer i byggbranschen. Nu ska hon undersöka hur arbetsplatserna kan bli bättre på att förebygga och åtgärda psykisk ohälsa.
Kristina Aurelius, docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, har redan startat intervjuerna. Hon hoppas intervjua minst 20 personer fram till sommaren.

Kristina Aurelius

– Vi vill gärna komma i kontakt med byggnadsarbetare, chefer och fackliga företrädare. Vi vill tala både med personer som lider av psykisk ohälsa och de som är kollegor. Målet är att försöka hitta goda exempel på hur man jobbar förebyggande och vad man kan göra om någon mår psykisk dåligt. Vi vill också veta vad byggnadsarbetarna tror om olika åtgärder, om vad som fungerar och inte, säger Kristina Aurelius.

Alkohol och smärtstillande

I förra studien vid Göteborgs universitet intervjuades 43 personer i svenska byggnadsindustrin. Många byggnadsarbetare vittnade om att det var svårt att tala om psykisk ohälsa och att dessa problem inte fångas upp på arbetsplatserna. Det fanns byggnadsarbetare som varit med om att arbetskamrater tagit sina liv utan att omgivningen sett några varningssignaler. Det visade sig också att vissa självmedicinerar med alkohol och smärtstillande piller.

Men nu vill alltså forskarteamet gå vidare och se vad som kan göras.

– Alla deltagare kommer att vara helt anonyma. Intervjuerna kan både göras personligen och digitalt, säger Kristina Aurelius.

Arbetet ska mynna ut i en forskningsrapport med olika förslag till åtgärder.

Spelar roll

Forskningen har visat att självmord, generellt sett, har samband med psykisk ohälsa och faktorer i privatlivet. Men…
– Faktorer på arbetsplatsen kan spela viss roll. Vi spenderar så mycket tid på jobbet att det är ett bra ställe att fånga upp risk för psykisk ohälsa och suicid och för att förebygga det. Det är en angelägenhet för alla.

Hon har själv funderat över olika åtgärder som kan funka.
–  Kan det vara att uppmärksamma en hjälplinje som tex Suicide Zero? Bättre tillgång till företagshälsa? Något program om hur man känner igen psykisk ohälsa?

En sak som intresserar henne mycket är kollegialt stöd.
– Jag tänker att i byggbranschen finns en stolthet, man är stark, man gör ett samhällsviktigt jobb. Jag tror det är något bra i det och att man kan hålla ihop och stötta varandra.

Gå med i Byggnadsarbetarens Facebookgrupp ”Arbetsmiljö på bygget”

Vill du delta?

Den som vill delta kan kontakta: Kristina Aurelius, docent, psykolog

Arbets- och miljömedicin, Göteborgs universitet, 072–0014208, mejl: kristina.aurelius@amm.gu.se

Flera forskare arbetar i projektet.
Detta är en del av ett större forskningsprojekt om psykisk hälsa i arbetslivet och som finansieras av AFA.

Mår du dåligt?
Mår du dåligt? Hit kan du vända dig
SOS Alarm 112

Vid akut självmordsrisk, ring alltid 112.

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp. Prata med någon du har förtroende för, kontakta en stödlinje eller sök hjälp i vården. Självmordstankar ska alltid tas på allvar, oavsett vad som orsakar dem.

Här finns några resurser dit du kan vända dig:

Mind Självmordslinjen
Organisationen Mind har en stödlinje för personer med självmordstankar. Öppet dygnet runt. Telefonnummer: 90101.
Mind har också en chatt som är öppen hela dygnet: chat.mind.se

Vårdguiden 1177
Här kan du få sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om vart du närmsta psykiatriska akutmottagning. Ring telefonnummer 1177 eller surfa till www.1177.se.

Barnens rätt i samhället (Bris)
Barn och unga kan ringa telefonnummer 116 111, alla dagar, dygnet runt. Du kan också sms:a till samma nummer.

Suicidprevention och efterlevandes stöd (Spes)
Har en stödlinje för efterlevande. Öppen 19–22 varje dag, telefonnummer 020-18 18 00. De som svarar har själva förlorat anhöriga i självmord.

Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vill träffa byggnadsarbetare – och tillsammans förstå hur självmorden kan stoppas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig