Vill stoppa hot mot förtroendevalda
Han ser en ökad risk för hot från våldsamma extremister. Vvs-montören Niclas Svanberg väckte frågan på kongressen om hur fackligt aktiva kan skyddas. ”Förtroendevalda riskerar hot och våld”, säger han.
Niclas Svanberg är facklig förtroendeman och vvs-montör i Byggnads. Till kongressen lyfte han frågan om hot mot fackliga förtroendevalda och hur det kan hindras genom en handlingsplan. Byggnads Skåne stod också bakom hans motion.
Varför skrev du motionen?
– Vi i facket upplever en ökad hotbild från extrema våldsbejakande grupper men också från enskilda personer som av olika anledning vill ta lagen i egna händer. Som samhället utvecklas riskerar förtroendevalda att utsättas för hot och våld. Jag tyckte därför att Byggnads behöver ta fram en handlingsplan för att hindra det.
Är du själv orolig för att råka illa ut?
– Jag tror att många, inklusive jag själv, känner att man inte är helt trygg. Det finns olika antidemokratiska grupper som sagt att man vill störa den fackliga rörelsen med olika medel. De vill ha fram sin agenda och är beredda att också ta till våld. Fackliga företrädare i Byggnads har blivit hotade tidigare. Vi har ju också vår facklige förtroendeman Pierre Esbjörnsson, som var kommunalråd i Skurup och som då blev hotad, (artikel om attentatet). Jag känner att när man tar till metoder som att försöka bränna hus och bilar, då måste vi agera.
Vad vill du ska göras?
– Jag tycker att man ska känna sig stark, stolt och trygg när man utför sina uppdrag i fackets namn. Vi har tidigare arbetat med handlingsplaner då arbetsgivare trakasserat, men nu är det också odemokratiska rörelser som agerar och de beter sig inte på samma sätt. De använder odemokratiska metoder och det är viktigt att Byggnads hänger med sin tid.
Niclas Svanberg hade inte möjlighet att själv vara med på kongressen. Hans motion försvarades av bland andra regionskollegan Brian Hansen.
Det blev inget ja till handlingsplanen men Niclas fick ett svar han blev nöjd med. Han fick besked om att det redan finns en beredskap för åtgärder inom förbundet om någon blir utsatt, bland annat en ny policy mot hot och våld.
Organisationsenhetens chef, Ola Olsson, redogjorde för hur man kan få hjälp.
– Det är fruktansvärt om någon blir utsatt. Men vi har strukturer och system att stötta förtroendevalda eller anställda om det skulle uppstå. Vi har ett gäng policys som är framtagna och det finns också specialister på förbundet, som regionerna kan ta hjälp av, om man träffar på extrema våldsbejakande grupper, sa han.
Niclas Svanberg tycker det är viktigt att den informationen når ut till fler.
– Det visste jag inte om men det är bra att det finns planer för detta. Det är viktigt att förtroendevalda och medlemmar får veta det. Jag är nöjd med att jag satt frågan på dagordningen, säger han.
Kongressen fattade också ett beslut om att förbundet ska ta fram en utbildning i antifascism. Också den kom från Byggnads Skåne. En annan motion med liknande innehåll kom från Byggnads Stockholm-Gotland. Det är hög tid att arbetarrörelsen tar hotet från högerradikala och fascistiska rörelser på allvar, ansåg båda.