info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vill se: Kopiera Norge och minska ue-problemen

Maxkrav på hur långa underentreprenörsled det får vara på en byggarbetsplats. Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm vill att Sverige ska kopiera grannlandets metod. Från regeringshåll lovar man nu att titta på den norska modellen.

Kopiera Norges regler om underentreprenörer
Norge + ctrl C + ctrl V. Byggnads ser gärna att man Sverige kopierar Norges regler gällande underentreprenörer Foto: Mostphotos

Byggbranschen är det område där flest har dött på jobbet det senaste årtiondet. Extra tydligt blev det här under 2023, då hela 16 personer miste livet på olika byggen. Efter den tragiska hissolyckan i december agerade regeringen för att försöka stoppa den negativa utvecklingen. Ett första steg var att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att göra fler oanmälda inspektioner.

Bra, men långt ifrån tillräckligt, enligt Byggnads ordförande Johan Lindholm. Han vill se skärpta krav när det kommer till underentreprenörer.

– Idag har vi ett systemfel. Med mängder av underentreprenörer på samma byggarbetsplats blir allt väldigt otydligt. Det är ingen som tar arbetsmiljöansvar eller säkerställer att arbetsplatsen är trygg, säger han.

Norska regler hårdare

I Norge har byggbranschen sedan 2017 stängt möjligheten till att ha långa kedjor av underentreprenörer vid offentlig upphandling. Max två underentreprenörer i nedstigande led är tillåtet. I Oslo har man gått ännu längre och tillåter i praktiken bara ett led vid kommunala upphandlingar.

Det här skulle kunna vara ett bra alternativ att kopiera, menar Johan Lindholm.

– En stor anledning till att det ser ut som det gör idag är att de stora bolagen inte har någon egen personal. Ju längre ner i entreprenörskedjan man kommer desto värre blir det. Längst ner i ledet kan de inte ens stava till kollektivavtal. Det här vill vi ha hjälp med att lösa från politiskt håll, säger Johan Lindholm.

Skulle det vara en idé att sätta ett tak på hur många underentreprenörer det får finnas på en byggarbetsplats?
– Indirekt blir det så om man lyckas korta underentreprenörskedjorna. Då måste de stora företagen ha egen anställd personal för att klara av att utföra arbetet.

Regeringen: ”Norge intressant”

Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) jobbar med frågan om vad regeringen kan göra för att minska dödsolyckorna i byggbranschen. Enligt henne var uppdraget till Arbetsmiljöverket med fler oanmälda inspektioner på byggarbetsplatser bara en första pusselbit.

LÄS MER: Regeringen måste ta krafttag

– Vi måste jobba brett, med flera olika typer av lösningar. Frågan om underentreprenörer är en del som jag kommer att titta på men exakt vad vi kommer att göra kan jag inte svara på just nu. För tillfället lyssnar jag in väldigt mycket, och orden från arbetsmarknadens parters väger väldigt tungt.

Vad tror du om den norska modellen?
– Norge är ett land som på många sätt är likt Sverige. Självklart är det intressant att titta på deras lösning, och vad de har fått för utfall.

Vad tycker man då i Norge, har reglerna som infördes 2017 haft någon effekt? Absolut, enligt Line Eldring, avdelningschef på Fellesforbundet, Norges största fackförbund inom privat sektor.

– Översikten har blivit mycket bättre. Det är uppenbart att ju längre leverantörskedjorna är, desto mindre kontroll har man som byggherre, säger hon.

I Sverige har det kommit invändningar mot att det kan strida mot EU:s regelverk.
– EU var kritiska till att det här infördes i Norge, men valde att acceptera det.

Finns det något negativt?
– Alla problem i branschen har självklart inte blivit lösta. Men just den här regleringen är bara positiv. Så jag säger bara: kör på med det här i Sverige också!

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Norska reglerna

Nationella regler i Norge

Bestämmelsen om kedjerestriktioner i offentlig upphandling trädde i kraft den 1 januari 2017.

Beställaren ska kräva att leverantörerna kan ha högst två länkar i försörjningskedjan under sig när leverantören ska utföra bygg- och anläggningsarbeten.

(Kunden kan acceptera flera länkar i leveranskedjan om detta är nödvändigt för att säkerställa tillräcklig konkurrens.)

Oslomodellen

Kommunerna Oslo och Skien i södra Norge har infört hårdare regler för sin kommunala upphandling.

I Oslo är i princip endast ett led av underleverantörer tillåten.

Det ställs även krav på att minst 80 procent av de anställda har fast anställning och att bemanningspersonal ska ha lön mellan uppdragen.

Källa: oslo.kommune.no

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vill se: Kopiera Norge och minska ue-problemen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig