Vild strejk bland byggjobbare i Europa
Tusentals arbetare inom energisektorn har efter avskedandena gått ut i vilda sympatistrejker runtom i Storbritannien, till stöd för dem som sparkats på oljeraffinaderiet Lindsey.
På tisdagen rapporterades bland annat kärnkraftverket Sellafield, Conoco Phillips-ägda oljeraffinaderiet Humber, Shells raffinaderi Stanlow och det gigantiska kolkraftverket Drax vara drabbat av strejker. Där har verksamheten inte påverkats, men farhågor finns för att hela den brittiska energiförsörjningen kommer i gungning om konflikten fortsätter och utvidgas.
I London har samtal mellan fackförbund och Lindseyarbetarna inletts.
Konflikten vid Lindsey-raffinaderiet har pågått sedan i början av året. De brittiska arbetarna menar att de diskrimineras eftersom de inte fått möjlighet att söka de jobb som utförs vid raffinaderiet. De hävdar också att arbetsgivaren, det franska företaget Total, vill sänka lönekostnaderna genom att ersätta brittiska löntagare med utländsk arbetskraft till ett lägre pris än den inhemska. Total har anlitat ett amerikanskt byggföretag som heter Jacobs, som i sin tur har tagit in det italienska företaget Irem, som använder utlänsk arbetskraft. Detta ledde till en vild strejk i början av året, men efter löfte om att erbjudas hälften av jobben, återgick de strejkande i arbete.
När cirka 50 anställda ändå avskedades nyligen, gick man ut i vild strejk.
Det var detta som ledde till att 900 arbetare avskedades i förra veckan.
Och detta i sin tur har lett till en våg av protest- och sympatiåtgärder, runt om i England.
Fackföreningsrörelsen i Europa pekar ut utstationeringsdirektivet som boven i dramat och man kräver att direktivet ska revideras.
– I Sverige märks väldigt lite av den här debatten i medierna. Men det finns en stor enighet bland facken i hela Europa om att utstationeringsdirektivet måste rivas upp. Det man tycker är fel, är att arbetare inte får kräva likabehandling, dvs samma villkor för utländsk som inhemsk arbetskraft, säger Sam Hägglund, generalsekreterare i Europeiska Byggnads- och Träarbetarfederationen.