Vibrationsklocka larmar vid farliga nivåer: "Tydligt"
Klockan fästs på handleden och signalerar när det att dags att sluta jobba. Skanska har testat och resultaten är positiva.
Vibrationer från handhållna maskiner är en mycket vanlig orsak till arbetsskador bland byggnadsarbetare. En ny uppfinning ger bättre koll på exponeringen – och larmar när det är dags att bryta.
HAVwear ser ut som en sportklocka och mäter vibrationsnivåerna. Klockan visar poäng i realtid för användaren och grundar sig på Arbetsmiljöverkets poängmetod. När gränsvärdet uppnås får användaren en varning genom ljud och vibration.
Under hösten har pilottester utförts på olika arbetsplatser. På Skanska fick en grupp träarbetare pröva i två veckor. Alf Hinders, mb-ledamot och HAM i Dalarna-Gävleborg-Jämtland, samordnade.
– Det är svårt att få in de här frågorna i våra arbetssätt, man bara kör på. Men det här togs emot positivt och väckte intresse. Man började prata om vibrationsskador och förstod bättre hur det ser ut i verkligheten, säger Alf Hinders.
Framför allt märkte träarbetarna under testperioden, som gjorde renoveringsjobb, att de snart fick ompröva sina arbetssätt.
– Tigersågen blev det inte många timmar med förrän de fick avsluta, när klockan larmade. Då kom frågan hur man kunde lösa jobben på andra sätt. På den arbetsplatsen rev de råspont och tog bort gammalt tak. Så kom de på att riva med handklinga istället för att använda tigersåg, då kom man under gränsvärdena.
En annan positiv effekt var att monotona moment började ifrågasättas.
– Arbetsberedningen kom snabbt underfund med att vi behöver jobba mer med arbetsrotation. Att inte stå i sex månader och enbart gipsa, till exempel.
Testgruppen upplevde inte några negativa effekter av vibrationsklockan, enligt Alf Hinders.
– Först tänkte de att den skulle vara ett störande moment, men det var som en vanlig klocka. Det var intressant att hela tiden se hur man ligger till och efteråt få ut diagram över exponeringen för en dag, så att man tydligt såg när värdena hade legat för högt.
Om klockan ska tas in av Skanska är oklart, först ska testet utvärderas. Men Alf Hinders tror att den här typen av hjälpmedel är ett måste i framtiden.
– Vi arbetar mycket med maskiner och behöver få ner vibrationsskadorna, allt fler yngre är utsatta. Jag hoppas att sådana här hjälpmedel används mer, det skapar uppmärksamhet för problemen. Vi har arbetat mycket med att informera, men det här blev mer konkret.
Ergologik är svensk återförsäljare för HAVwear, som tagits fram av skotska företaget Reactec.
Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.