”Vi sitter ner på knä”
Det kom ett brev till redaktionen. Om att ”det inte fungerar längre”, om att ”maskar vi blir vi utbytta”, om att ”vi börjar bli desperata”. Brevet andas uppgivenhet, frustration och avslutas med namnunderskrifter. Namnen på arton byggnadsarbetare.
– Vi sitter ner på knä, säger Kent Färlén, en av snickarna och blickar ut genom bodfönstret. Några meter bort står ytterligare en lång länga av byggbodar i två våningar. Etableringen är en av flera på jätteprojektet i Timrå. Med en investering på 7,8 miljarder kronor ska massafabriken uppgraderas och SCA fördubbla produktionen på Östrand. Hela bygget ska stå klart i oktober 2018. Peab är där, likaså Skanska, utländska bolag och många av arbetarna kommer från utlandet, främst Polen. Alltså ett typiskt industribyggprojekt i Sverige 2017.
Bråk om löneform
Byggnadsarbetarna på Peab var glada när det hela drog igång tidigt förra året. Nu fick de som bor i närområdet en möjlighet att under en längre tid arbeta på hemmaplan. Förhoppningsvis till en skaplig lön. Men redan i de lokala förhandlingarna började det att strula med löneuppgörelsen. Byggnads och Sveriges Byggindustrier, BI, körde fast på samma sak som de gjort så många gånger förr i det långvariga kriget om vilken löneform som ska regera på byggarbetsplatserna. Facket ville ha en prestationslön, medan arbetsgivarnas förslag hade mer formen av en fast lön. Hur mycket byggnadsarbetarna skulle tjäna – alltså nivåerna i uppgörelsen – var egentligen inget problem. Parterna var hyfsat eniga om en lön kring 203 kronor i timmen. En nivå som Peab och Byggnads gjort upp om på andra byggen i området.
– Vi har alltid haft lite taskiga löner i det här området. För oss är det här en bra nivå, säger Kent Färlén.
Byggnadsarbetarens reporter Cenneth Niklasson tillsammans med Kent Färlén och Andreas Norberg. Foto: Emil Wesolowski
De lokala förhandlingarna strandade under våren förra året. I slutet av juni var det dags för en central drabbning som även den brakade samman. I samband med detta sade Peab plötsligt upp 16 provanställda anläggningsarbetare. Samtliga var med i facket och Byggnads uppfattning är att det var en uppenbar föreningsrättskränkning. Arbetarna ersattes med nya via en polsk underentreprenör. Frågan om uppsägningarna gick också till centrala förhandlingar som avslutades i oenighet i januari i år.
Självklart finns det delade meningar om vad som egentligen hänt sedan byggstarten. Peab hävdar till exempel att de erbjudit såväl prestationslön som månadslön. Men allt som varit spelar egentligen ingen roll för de delar av bygglaget på Peab som fortfarande är kvar. Det har varit för många turer fram och tillbaka. Förhoppningar om en lösning som sedan gått i kras. De är rejält krigströtta, de vädjar om hjälp och vet nu knappt vad de strider för.
– Vi vet inte säkert, men vi tror att de bråkar om den retroaktiva delen nu, säger Andreas Norberg.
Kent Färlén är rejält uppgiven. Han sätter armbågarna på fikabordet och gömmer ansiktet i händerna när han tänker tillbaka på det senaste året. Försöker minnas när han tappade modet.
– När jag kom tillbaka efter semester förra året kände jag att fan det är nog kört nu.
Tillbaka till brevet. Laget skriver ”att Byggnadsarbetareförbundet tar strid är ok” men sedan följer ”men att det enbart drabbar oss som arbetar på projektet fungerar inte för oss längre”.
Andreas Norberg förtydligar.
– Vi har inte mycket att komma med längre. Den här konflikten drabbar inte Peab och den drabbar inte SCA. Peab ser till att det blir byggt även om vi har en konflikt. De enda som förlorar på det här är vi.
Under hela den här tiden – i väntan på en löneuppgörelse – har bygglaget förlorat pengar. I början gällde utbetalningsnivån och efter strandningen centralt blev det den så kallade stupstocken med en lön på 179 kronor i timmen. De som var på plats från början har hittills förlorat cirka 48 000 kronor.
Kan bli stupstocken hela byggtiden
Flera i laget är medvetna om att de kan bli kvar på arbetsplatsen under lång tid och att om inget händer så är det stupstocken som gäller hela tiden.
– Jag tror att många kommer bli kvar i alla fall till nästa årsskifte. Det är en jävlig situation det här, säger Kent Färlén.
Bygglaget ser ingen lösning då de menar att det är svårt att strida utan vapen. En vanlig åtgärd i liknande fall är att fördröja bygget genom att dra ned på arbetstempot för att påverka arbetsgivaren.
– Det har ingen effekt. Peab skulle plocka hit andra, vi är inte oersättliga längre. Samtidigt vill vi ju inte blåsa arbetsledningen här på bygget heller och sätta dem i en svår situation genom att gå omkring och sparka grus. Det är en moralisk fråga det med, säger Kent Färlén.
Läs mer: Torbjörn Hagelin kommenterar bråket
Svårt byta arbetsgivare
Relationen mellan laget och arbetsledningen på platsen beskriver byggnadsarbetarna som normal. De känner att de fått stöd av dem inne på kontoret och att ”de dragit i vissa trådar för att lösa konflikten”.
– De har försökt, men även de är bakbundna, säger Kent Färlén.
En annan utväg för att slippa stupstocken är att säga upp sig och byta arbetsgivare.
– Byter vi arbetsgivare förlorar vi turordningen eftersom många varit länge hos Peab. Men jag vet att det är flera som funderar på det, säger Andreas Norberg.
Ett par gånger har en lösning varit nära. I alla fall som laget uppfattar det hela. Första gången var före semestern förra året.
– Vi i laget var överens om att köpa 202:50 spänn i timmen av Peab. Det skulle bli något slags uppgjort ackord, men det är så det funkar. Då sa facket att vi inte har någon rösträtt längre så vi blev överkörda, säger Kent Färlén.
Andra gången var efter nyår. Då fick laget signaler om att det skulle lösa sig om några veckor. Men sedan dess har det varit tyst.
Kräver att parterna tar ansvar
Bygglaget har nu lagt sig på rygg med blottad strupe i ett desperat försök att väcka parterna för att få till en förändring. De är nu villiga att ta en lön på 203 kronor för att få stopp på flödet av förlorade tusenlappar. Vilken löneform det handlar om spelar ingen roll.
– Vi inser att det är kört med det retroaktiva. Vi vill bara ha vår fulla lön, säger Andres Norberg.
Laget är uppgivet och kräver att BI och Byggnads nu tar sitt ansvar och löser frågan.
– Det är väldigt synd alltihopa. Det här är egentligen ett bra jobb. Det är ett intressant projekt som pågår under lång tid. Det borde vara toppen att gå till arbetet, säger Andreas Norberg.
Men han ser långt ifrån glad ut.
Detta har hänt
Våren 2016:
De lokala löneförhandlingarna strandar.
Sommaren 2016:
Peab säger upp 16 provanställda byggnadsarbetare. Centrala löneförhandlingar strandar.
Vintern 2017:
Centrala förhandlingar om uppsägning av provanställda strandar. Tvisten om löneuppgörelsen fortsätter. Stötestenen nu den retroaktiva lönen. De byggnadsarbetare på Peab som finns kvar på arbetsplatsen är frustrerade och uppgivna.