Varslen ökar i bygg – så många fler miste jobbet
Ekonomin skakar för tillfället, något som direkt påverkar byggbranschen. På Byggnads a-kassa räknar man nu med att arbetslösheten stiger.
Under sommarmånaderna juni och juli i år så har antalet varsel ökat dramatiskt jämfört med förra året. Totalt varslades 532 personer under de två sommarmånaderna, en ökning med 133 procent.
Alf Mellström, chef för Byggnads a-kassa tror att uppgången kan vara första tecknet på en högre arbetslöshet bland byggnadsarbetarna.
– Det kan det absolut vara. Det är ingen tvekan om att framför allt bostadsbyggandet kommer att sjunka. Vi räknar med att det kommer leda till en högre byggarbetslöshet. Den kommer stiga under året och sedan öka under 2023.
Alf Mellström berättar att de på a-kassan nyligen har rekryterade fyra nya medarbetare.
– Det är ingen utökning, utan ersättningar för anställda som gått i pension. Men hade ekonomin inte försämrats som den gör nu hade vi troligen inte plockat in några nya. Läget gör att vi måste förbereda oss.
Arbetslösheten bland dem som är med i Byggnads a-kassa låg på 5,6 procent i juli. Hur mycket den kommer att öka är dock osäkert.
– Vi gör inga sådana prognoser, men sannolikheten för att de ska bli högre arbetslöshet än nu är väldigt stor, säger Alf Mellström.
Arbetsgivarorganisationen Byggföretagen har i en tidigare prognos gjort bedömningen att sysselsättningen i byggbranschen kommer minska med 6,2 procent under 2023.
Det är flera orsaker till att byggandet nu förväntas gå in i en något lugnare takt:
- Högre byggkostnader
- Högre räntor
- En skenande inflation
- Fallande bostadspriser.
Det här pressar marginalerna för bostadsutvecklare och byggföretag, vilket kan leda till att de avstår att dra i gång nya projekt. Dessutom späs osäkerheten på då Riksbanken med största säkerhet kommer fortsätta att höja styrräntan för att få kontroll på den höga inflationen.