Världspremiär - så slipper du skotta snö på taket!
Vill du slippa snöskottningen i vinter? Ett sätt är att bygga en airdome, ett luftfyllt ballongtak. Spana in hur det gick till när världens första airdome på tak byggdes på Nordichallen i Sundsvall.
1. Så föddes idén
1992 var Nordichallen färdigbyggd i Sundsvall. Redan ett år senare knäcktes limträbalkarna på fotbolls- och eventarenan av stora snömassor. Taket lagades, men snöskottningen kostar årligen cirka 1,2 miljoner kronor. Sundsvalls kommun, som äger hallen, ville ha en lösning och gav Sweco uppdraget att titta närmare på det.
– Vi tittade först på hur vi kunde förstärka stommen. Samtidigt höll jag på med ett annat projekt, en bandyförening som ville sätta en airdome över en bandyplan. Så jag slog ihop de två projekten. Varför inte bygga en airdome uppe på taket? säger idékläckaren och projektledaren Niklas Nyberg på Sweco.
2. Dukar & stålkonstruktion
Först monteras stålbalkar runt om hela fastigheten som ska användas för att klämma fast dukarna. Därefter monterar man det första dukskiktet. Duken består av fem tunga delar som svetsas ihop på plats. På det första lagret lägger man på ytterligare en duk som består av tio delar som monteras ihop med bultförband. Denna duk är tjockare och nio meter hög på mitten. Sedan klämmer man fast dukarna mellan stålbalkarna runt om fastigheten.
3. Snön glider av
Ventilationsanläggningen kopplas på och luftballongen blåses upp. På taket finns vind- och snösensorer som styr när värmen ska kopplas på och trycket ska ökas. Ju mer det blåser desto högre tryck har man i airdomen. När det snöar öppnas ventilerna och värmen släpps på. Den låga friktionen på duken, formen och värmen gör att snön kontinuerligt rasar av taket.
4. Värms av kylan
Värmen som produceras är överskottsvärme, som kommer från kylanläggningen som används för att göra is till bland annat skridsko- och ishockeybanorna. Värmeledningar är kopplade till ett värmebatteri som förser airdomen med värme bara när det snöar.
5. Premiär!
Airdomen på Nordichallen stod färdig i somras och ska användas för första gången i vinter. Enligt Sweco är det en unik lösning som inte fanns någon annanstans i världen när projektet startade. Just nu byggs det en anläggning till i Europa och flera svenska kommuner är intresserade av projektet.