Vägarbetare ska få ökad säkerhet – men det dröjer
Många vägarbetare lever osäkert.
- Säkerheten måste bli mycket bättre, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Regeringen vill göra det tryggare att jobba på vägen – både vid planerade vägarbeten och vid oförutsedda händelser som bärgning och service vid trafikolyckor.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth påpekar att det är utsatt att jobba på vägar när bilister kör förbi i full fart.
– Ingen ska riskera att dö eller skadas i samband med att de utför sitt arbete på eller vid vägar. Jag vill se tydliga förslag på hur säkerheten vid vägarbeten kan förbättras, säger han.
Därför har regeringen gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda möjliga åtgärder för att öka säkerheten för de som arbetar vid vägarbeten.
– Säkerheten måste bli mycket bättre för vägarbetare, säger Tomas Eneroth.
Han kan bland annat tänka sig skyddsbilar, hastighetsbegränsningar och höjda böter, enligt TT.
Allt fler känner oro för att arbeta vid vägen. I fackförbundet Sekos nya rapport uppger 91 procent att de känner oro på grund av bristande säkerhet. För tio år sedan var den siffran 47 procent.
För tio år sedan uppgav en av tre vägarbetare att de varit med om någon incident på sin arbetsplats under det senaste året. I år har denna siffra stigit till 59 procent.
Uppdraget till Transportstyrelsen är ett led i ett regeringsinitiativ för att bekämpa dödsolyckor i arbetslivet från i mars i år. Sedan 2016 har regeringen en nollvision mot dödsolyckor.
Resultatet av uppdraget ska redovisas senast den 8 augusti 2020.