info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Väderskydd ska få egna regler

Allt fler byggbolag använder väderskydd. Nu ska Arbetsmiljöverket skapa särskilda regler för väderskydd, för att undvika haverier.

Två saker kommer bland annat att anges i den nya föreskriften: dels hur mycket snölast, vindlast och personlast ett väderskydd ska klara.
Om företag som använder ett väderskydd som inte uppfyller kraven, kan vite dömas ut.
Den andra saken som kommer att pekas ut i föreskriften, är hur ett väderskydd som byggs ovanpå en ställning, ska dimensioneras.
– Ett problem idag är att det ofta är ett företag som bygger ställning, och ett annat som bygger väderskydd, i många fall uppe på själva ställningen. Ofta känner de inte till varandra och en ställning byggs normalt inte för att kunna ta lasten från ett väderskydd, säger Åke Norelius, byrådirektör på Arbetsmiljöverket.

Avsnitt om väderskydd i ställningsföreskriften

Det finns inga särskilda regler om väderskydd i regelverket idag. Men i framtiden kommer man alltså att kunna hitta sådana, i ett helt nytt avsnitt i ställningsföreskriften, som ska omarbetas under året.
– Det behövs riktlinjer. Väderskydd är mycket vanligare nu än för bara 5-10 år sedan. Bara i stockholmsområdet har vi denna vinter haft tre haverier med väderskydd. Antalet haverier ökar, säger Åker Norelius, som ansvarar för omarbetningen av ställningsföreskriften.
Inom Arbetsmiljöverket finns det ett ”väglednings-pm”, för internt bruk, som används av de egna inspektörerna. Detta dokument har nu börjat spridas utanför myndigheten eftersom företagen efterfrågar riktlinjer.

Skyddsräcken ska kläs in

Även reglerna för ställningar i allmänhet, kommer att ändras i den nya omarbetade ställningsföreskriften. Bland annat för att de ska anpassas till tuffare EU-standarder. Till exempel kommer kraven att skärpas när ställningen fungerar som skydd mot fall, vid takarbete.
– Då måste skyddsräcken kläs in och tåla viss last, när det handlar om branta tak, säger Åke Norelius.
Den nya omarbetade ställningsföreskriften kommer dock inte att träda i kraft förrän om cirka två år, när den granskats och ”klubbats igenom” och varit ute på remiss.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Väderskydd ska få egna regler

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig