Hur mycket tjänar en golvläggare 2023?
Storbygge, renovering eller rot-jobb. Utan golvläggare går det inte. Men hur är det med lönen? Byggnadsarbetaren listar 7 frågor och svar.
Vad tjänar en snickare 2024? Läs den senaste statistiken här!
1. Hur mycket tjänar en golvläggare?
Enligt den senaste lönestatistiken från SCB tjänar en golvläggare 178,8 kronor i timmen. Det motsvarar en månadslön på knappt 29 600 kronor. Men de siffrorna är opålitliga av flera skäl. Dels är summan ett medelvärde som inte tar hänsyn till exempelvis år i yrket eller lärlingslöner. Dels buntar SCB ihop golvläggarna med andra yrkesgrupper som takmontörer och rörmokare.
Fackförbundet Byggnads har egen statistik som tecknar en ljusare bild av lönenivån. Under andra kvartalet 2023 låg snittlönen för golvläggare på 221 kronor i timmen före skatt.
2. Månadslön eller ackordslön – vad betalar bäst?
I byggbranschen finns två löneformer: Tidlön och prestationslön. Tidlön kallas i dagligt tal för månadslön. Prestationslönen kallas oftast för ackord och är kopplad till hur bra ditt arbetslag presterar.
Tidlönen ligger alltid en bit under ackordslönen. Under andra kvartalet 2023 låg tidlönen för en golvläggare på 219 kronor i timmen medan ackordslönen snittade 277 kronor i timmen, enligt Byggnads siffror.
3. Vilken grundlön har en golvläggare?
Lönegolvet för en golvläggare regleras av byggavtalet, alltså kollektivavtalet mellan Byggnads och Byggföretagen. Sedan den 1 maj 2023 ligger grundlönen på 181,50 kronor i timmen eller 31 581 kronor i månaden för en golvläggare med yrkesbevis. I maj 2024 höjs detta till 188,50 kronor i timmen eller 32 799 kronor i månaden.
4. Hur är lönen i olika delar av Sverige?
I norr skapar flera tunga industrisatsningar stort behov av arbetskraft. Det pressar i sin tur upp lönerna. Under andra kvartalet 2023 hade Västerbotten de högsta tidlönerna, 227 kronor i timmen, tätt följt av Norrbotten med 225 kronor.
Men sett till ackordslön är det golvläggarna i Byggnads region Öst – som omfattar Östergötland och norra Småland – som varit vassast år 2023. Under andra kvartalet låg ackordslönen i regionen på 344 kronor i timmen.
Näst bäst gick det i regionen Mälardalen – Uppland, Västmanland och Södermanland minus Stockholmsområdet – där ackordslönen landade på 312 kronor i timmen.
5. Var ligger golvläggare i löneligan?
Grattis golvläggare, du kniper förstaplatsen i byggets löneliga! Näst efter golvläggarna kommer den närbesläktade yrkesgruppen plattsättare. Därefter följer den stora TBM-gruppen, som består av träarbetare, betongarbetare och murare.
6. Hur är det med lärlingslöner?
För golvläggare krävs 36 månaders lärlingstid innan det eftertraktade yrkesbeviset är i hamn. Lärlingslönerna regleras i byggavtalet.
År 2023 får du 70 procent av byggavtalets grundlön under dina första tolv månader som lärling. Det motsvarar 127 kronor i timmen eller 22 107 kronor i månaden.
År två gäller 80 procent av grundlönen, alltså 145 kronor i timmen eller 25 265 kronor i månaden. Tredje året ska lärlingen ha 90 procent, vilket betyder 163 kronor i timmen eller 28 423 kronor i månaden.
7. Finns det gott om jobb som golvläggare?
Byggkonjunkturen svajar och konkurserna duggar tätt. Men Arbetsförmedlingen gör bedömningen att golvläggare har ”stora möjligheter” att hitta jobb 2023. Prognosen för år 2026 ser det ännu ljusare ut. Då kommer det finnas ”mycket stora möjligheter” till jobb, tror Arbetsförmedlingen.
Allt om bygglöner – följ Cenneth Niklassons löneblogg!