Byggjobb i minusgrader – vem ska pröjsa vinterjackan?
Är firman skyldig att betala varma arbetskläder? Vad händer om snökaoset gör dig sen till jobbet? Och hur kallt måste det vara innan du får stanna hemma? Byggnadsarbetaren reder ut vad som gäller i kylan.
1. Vem ska betala vinterkläderna?
Enligt kollektivavtalet är företaget skyldigt att ge dig ytterkläder som skyddar mot kyla, exempelvis vinterjacka och fodrade kängor. Däremot ligger ansvaret för det inre lagret, som långkalsonger och varma strumpor, på individen. Företaget måste dessutom bekosta skyddsutrustning för särskilt köldutsatta jobb, som höghöjdsarbete i minusgrader. Men den utrustningen behöver inte vara personlig utan kan rotera inom arbetslaget.
LÄS OCKSÅ: Minus 48 grader: ”Hammaren skulle frysa fast i handen”
2. När blir det så kallt att jobbet stoppas?
Det finns ingen fastslagen lägsta temperatur i lagen, men enligt Byggavtalet ska jobbet avbrytas vid ”otjänligt väder”. I praktiken brukar det bli aktuellt först när kvicksilvret sjunker under minus 20 grader. Arbetsgivaren kan välja att avbryta jobbet helt, men om inte företaget ger dig klartecknen att åka hem så är du skyldig att stanna kvar på arbetsplatsen.
LÄS OCKSÅ: Rallarens smarta snustrick i kylan
3. Om det är kallt i byggboden då?
Här är reglerna tydligare. I personalutrymmen bör det bara minst 20 grader varmt. Arbetsmiljöverket slår också fast att det är extra viktigt att den som jobbar ute i kylan kan ta paus i uppvärmda utrymmen.
4. Om jag är insnöad eller tågen inte går?
Ansvaret för att ta sig till jobbet ligger helt på den anställde och ser likadant ut oavsett om det är snökaos eller strålande sol. Företaget får alltså göra avdrag på lönen om du kommer för sent på grund av halt väglag eller att kollektivtrafiken står stilla. I teorin kan du till och med få en varning om du är insnöad flera dagar i rad, men inget seriöst företag skulle bete sig så.
LÄS OCKSÅ: Därför fryser vissa mer än andra på bygget
5. Är det farligt att jobba ute i kylan?
Arbete i kyla är förenat med risker. Skador är vanligare när muskler och leder är nedkylda. Dessutom påverkas koncentrationsförmågan vilket ökar risken för olyckor. Störst är faran enligt Arbetsmiljöverket vid kombinationen låg temperatur och hög vindhastighet, då avkylningen kan bli riktigt elak.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.