Detaljen som kan krossa din utrullade gräsmatta – anläggarens bästa tips
En gräsmatta på rulle är snabbaste vägen till en smaragdgrön yta – men utan planering, noggrann läggning och vatten riskerar det hela sluta i ett livlöst fiasko. Här är anläggaren Björn Nordhs bästa tips om hur du får till din drömmatta.

1 / ”Osthyvel” fixar gräsrullar
Innan gräsrullarna förgyller trädgårdar, leder golfbollar mot koppen eller fixar stadsparken måste det odlas fram. Det är en process som tar tid. Ofta är det en blandning av gräsfrö – rödsvingel och ängsgröe – som petas ner i jorden.
Två år senare har gräsrötterna blivit så starka att gräsmattan håller för att rullas ihop. En specialmaskin skär av rötterna likt en osthyvel. Gräset rullas samtidigt ihop och lastas sedan på pallar. Gräsrullarna är en färskvara. Helst ska de skördas, levereras och läggas på plats samma dag.

2 / Börja lägga direkt
När leveransen med gräsrullarna kommer ut till bygget ska allt vara förberett och klart. Det är viktigt att komma i gång med läggningen så snabbt som möjligt. Marken ska vara finkrattad och slät.
– Vi brukar använda en SJ-pall som vi sladdar ut jorden med. Det fungerar bra på villatomter där det kan vara trångt, säger Björn Nordh som arbetar som anläggare på Tuna Entreprenad.
Jordtyp då? Ja det beror på vilken typ av gräsmatta man ska ha. På en villatomt ska den vara mer jordig, på en golfgreen mer sandig för en bättre dränering.

3 / Undvik generalskarv
Jorden ska inte vattnas innan läggning då det blir för kladdigt att gå. Det bästa är att börja rulla ut gräsmattan längs en rak linje. Till exempel en garageuppfart.
Sedan är det bara att rulla ut och undvika generalskarv. Skarvarna ska alltså vara förskjutna.
– Här är noggrannhet viktig. Om det blir glipor ökar risken för att det torkar just där. Tänk även på kortsidan av rullen, där kan de lätt glida isär, säger Björn Nordh.
För att få ihop skarvarna brukar Björn använda en kratta som han vänder på med tänderna uppåt och trycker sedan försiktigt uppe på gräset med krattan för att få bort eventuella glipor.
4 / Sand på toppen
När gräsmattan är på plats brukar Björn Nordh ta fram en skyffel och en borste. Antingen en Piassavakvast eller en mjuk borste.
– Alla skarvar blir inte hundra procent täta. Så vi lägger på torr sand som vi borstar ner. Det är kanske lite överkurs men jag tycker att det är bra. Risken för att det ska torka isär i skarvarna minskar.

5 / Hög tid för vatten
Det sista steget är att vattna.
– Att vattna är nog det viktigaste av allt. Här finns det inget utrymme för fusk. Mattan får inte torka för då bränns rötterna sönder och dör. Och då är det kört.
Det ska vattnas rikligt med vattenspridare i upp till två veckor. Det går att känna på gräsmattan om rötterna fått fäste genom att dra lite i stråna och se om det finns något motstånd. Då har gräset börjat rota sig.

Att vattna är nog det viktigaste av allt. Här finns det inget utrymme för fusk.
Gräset ska inte klippas förrän det rotat sig. Ofta tar det några veckor innan det är dags för första omgången med klipparen. Det är bättre att släppa upp gräset en bit och sedan börja klippa på en högre höjd.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.