info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppsalas offensiv: Fler lärlingar – annars får ni inte bygga

10 procent av arbetsstyrkan måste vara lärlingar. Det kravet ska region Uppsala ställa i framtida byggupphandlingar.

Region Uppsala kräver lärlingsplatser i offentlig upphandling.
Snickaren Patrik Bergman (S) fick lärlingsplats när konjukturen var god. Nu vill han att dagens unga ska få samma förutsättningar. Foto: Johan Bjurer/Mostphotos, Socialdemokraterna

Den 21 oktober har fastighets- och servicenämnden i Region Uppsala möte. Då väntas politikerna klubba ett avtalskrav för framtida byggupphandlingar – att minst 10 procent av arbetsstyrkan ska utgöras av lärlingar. 

Frågan ligger nämndens vice ordförande Patrik Bergman (S) varmt om hjärtat.      

– Jag är själv från byggbranschen så jag tycker inte att det är så konstigt att vi går fram med detta. Man går en gymnasial byggutbildning, den är skattefinansierad och en av de dyraste vi har. Sen har man en del av utbildningen ute på företagen där vi inte kommer i mål. De får inte gå klart, ungdomarna, säger han.

Det är därför jag har kunnat ta mig dit jag är i livet. De möjligheterna ser jag att många ungdomar i dag inte får.

Fick lärlingsplats under högkonjunktur 

Patrik Bergman är snickare i grunden. I dag jobbar han som ombudsman på Byggnads Mälardalen och är parallellt engagerad som fritidspolitiker. 

– Jag hade tur som gick ut skolan när konjunkturen var god och fick en lärlingsplats och anställning. Det är därför jag har kunnat ta mig dit jag är i livet. De möjligheterna ser jag att många ungdomar i dag inte får. Men det är inte turen som ska avgöra, det är viljan.

LÄS MER: De sa ”utbilda dig inom VVS så får du jobb direkt”

Långvarig brist på lärlingsplatser

Bristen på lärlingsplatser har varit en följetong under lång tid. Ungdomar som gått byggprogrammet vittnar om att de känner sig lurade när det visar sig vara omöjligt att få lärlingsanställningar.

Byggnads beslutade på sin senaste kongress att verka för krav på lärlingsplatser vid offentliga upphandlingar. Och på sina håll har det så smått börjat röra på sig. Skellefteå kommun ställer sedan 2021 krav på lärlingsplatser, efter att en ombudsman på Byggnads Västerbotten drivit frågan i kommunfullmäktige. Umeå har ett liknande krav.

LÄS MER: Jätteregionen går med i Rättvist Byggande

Första region att kräva lärlingsplatser

Men Uppsala är först bland regionerna, och dessutom först att sätta ett skarpt procentkrav. 

– Det är en vinst för både branschen och skattebetalarna om ungdomarna får gå klart sin utbildning. Och regionerna måste vara med och ta en del av ansvaret. Så jag hoppas verkligen att offentliga beställare tittar på det vi gör och ser att det är möjligt. Men förhoppningen är även att en del privata beställare ska följa efter, säger Patrik Bergman. 

Härom veckan gick ni som första region med i Rättvist Byggande, är det en offensiv vi ser från er?
– Det skulle jag säga. Vi ska ställa sunda krav och följa upp dem också. Det här med lärlingstimmarna är ett nytt krav vi kommer ställa och även det kommer vi att följa upp.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Lärlingskrav i offentlig upphandling

Varje år upphandlar stat, regioner och kommuner varor och tjänster för närmare 900 miljarder kronor. Det finns sedan länge en diskussion om att andra värden än lägst pris ska få större vikt, som exempelvis socialt ansvarstagande och god arbetsmiljö.

Krav på lärlingsplatser vid byggupphandlingar är en del av detta. Och vissa kommuner har tagit egna initiativ. 

  • Skellefteå kräver sedan 2021 lärlingsplatser när kommunen upphandlar byggentreprenader.  
  • Umeå har ett krav om att leverantörer måste föra dialog med kommunen om lärlings- och praktikplatser. 
  • Ulricehamn har ett liknande krav på dialog om lärlingsplatserna. 
  • På andra håll i landet, som Uddevalla och Borås, har socialdemokrater och vänsterpartister motionerat om liknande krav. 
  • I fjol motionerade flera socialdemokrater i riksdagen om att se över lagen om offentlig upphandling (LOU) ”med syftet att säkerställa den framtida kompetensen inom byggbranschen”. Motionen avslogs.
Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppsalas offensiv: Fler lärlingar – annars får ni inte bygga

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig