Uppror i hyrfirma mot obetalda löner
I ett samlingsrum i ett före detta äldreboende i Björnlunda, i Sörmland sitter knappt 50 polska arbetare samlade. De är oroliga och arga. I ett skarpt protestbrev till sin arbetsgivare Swedpool kräver de utbetalning av lön för fyra till sex veckor, totalt handlar det om upp mot 750 000 kronor som de säger att de inte fått ut.
– När chefen fick brevet skrattade han. Flera av dem som hade skrivit på fick veta att de fått sparken, berättar en av dem.
Mötet håller de på onsdagen, den 20 november. De har stannat i förläggningen den här dagen i stället för att åka iväg på sina jobb, de är uthyrda till privata fastighetsägare och företag i Stockholmstrakten. Rädslan för vad som ska hända är påtaglig.
– Vad händer om han kommer hit och slänger ut oss? Vart ska vi ta vägen? Vart ska vi vända oss? frågar en.
Med på mötet är tre ombudsmän från Byggnads avdelningar i Stockholm och Norrköping samt Byggnads kontaktperson för utländska arbetare, Gints Kaplers. De får svara på frågor om svensk lag, kostnaden för medlemskap i facket för någon som tjänar 25 kronor per timme, möjlighet till uppskov med avgiften om pengarna inte räcker till hemresa i jul och tusen andra spörsmål.
Svaret från facket blir att om de blir medlemmar så kan Byggnads försöka hjälpa dem.
– Men vi kan inte garantera något, säger Stefan Brännström från Byggnads i Stockholm som svar på en direkt fråga om facket kan garantera pengar till jul om frågeställaren går med i facket.
De flesta av de knappt 50 anställda på det polskregistrerade bemanningsföretaget Swedpool arbetar som byggnadsarbetare. De är oftast uthyrda till privatpersoner, men ibland också till byggföretag. I gruppen finns också svetsare, städare, kontorspersonal, en kock och en massör. De säger att de får ut 500 kronor per vecka i förskott. Resten ska sättas in på konton i Polen men nu har de inte fått lönen insatt på fyra till sex veckor. De är oroliga att Swedpool inte betalar skatt och sociala avgifter och de berättar om hot, dålig hygien i köket, konstiga arbetsuppgifter och återkommande bråk om lönebetalningar.
Efter en stunds överläggningar bestämmer sig de flesta för att gå med i facket för att få hjälp att få ordentliga kontrakt och för att de ser det som enda sättet att få ut sina löner.
Swedpools ägare, Gert Hallengren, är oförstående inför kritiken. Han tror att det är uppvigling som ligger bakom oron och ilskan i Björnlunda. Han förklarar på telefon från Gdansk i Polen:
– En av de anställda är arg för att han inte fick bli chef för de andra. Han känner sig förbigången av en kvinna, det är ju lite annan syn på sådant i Polen. Det är nog det som ligger bakom.
Gert Hallengren säger att han kan visa kvitton på att de anställda fått sina löner insatta på konton i Polen varje vecka. Han är i Polen nu för att ombesörja den här veckans betalningar, säger han.
– Att de inte fått lönebesked beror på att en polsk flicka som ska sköta det inte gjort sitt jobb, fortsätter han.
Gert Hallengren bekräftar de lönenivåer, från 25 till 75 kronor per timme, som de anställda berättat om. Han bekräftar också traktamenten på 40 kronor och reseersättningar på 5 kronor per mil.
– De är anställda i ett polskt företag och får löner och ersättningar som är högre än det de skulle få i Polen, säger han.
Men han är villig att teckna kollektivavtal med Byggnads. Han skulle ha träffat facket på fredag, den 23 november, men är förhindrad då. I stället tänker han föreslå tisdagen nästa vecka som förhandlingsdag.
– Det kanske är lika bra med avtal. Men då blir det svenska villkor, utan fri bostad, mat och hemresor, säger han.