Upprop för fler kvinnor i bygg: "Måste upp på agendan hela tiden"
Bara en procent av landets snickare är kvinnor. Det vill initiativtagarna bakom Dalauppropet ändra på och samlar till krafttag för en mer jämställd byggbransch. Det gynnar både män och kvinnor, menar aktörerna.
”Vi kunde inte bara sluta synas och höras när villa Zero – huset som byggdes av ett helt kvinnligt arbetslag – var färdigbyggd. Jämställdhetsfrågorna i bygg måste uppmärksammas och komma upp på agendan hela tiden”.
Det berättar Annica Granberg, vice verksamhetschef för Byggdialog Dalarna, apropå det stora upprop för en jämställd byggbransch som 82 aktörer inom bygg och fastighet i Dalarna skrivit på. Syftet är bland annat att locka fler kvinnor till branschen och att komma ifrån machokulturen.
Men ett upprop, ändrar det verkligen machokulturen?
– Det är svårt förstås men allt ger ringar på vattnet och nu har vi bjudit in nya jämställdhetsministern Paulina Brandberg till nätverksmöte med vårt affärsnätverk ”Women building Sweden” för att diskutera hur vi kan gå vidare med vårt arbete. Vi hoppas hon tackar ja, det gjorde hennes företrädare, säger Annica Granberg.
Det här är bara ett liten del av det arbete som affärsnätverket ”Women building Sweden” och Byggdialog ligger bakom. Föreningen har ett årshjul med aktiviteter med bland annat arbetsmarknadsdagar där ett samarbete med högskolans olika byggutbildningar ingår.
Men byggymnasierna då, är det inte där allt börjar?
– Jo, de är så klart också mycket viktiga och där har bland annat Mora Gymnasiums byggutbildningar jobbat med jämställdhetsfrågorna och lyckats öka antalet tjejer som söker sig till byggprogrammen. Det är förstås jättebra.