info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Upphandlar för miljarder – öppnar dörren för Byggnads: "Jag behöver hjälp"

Sveriges största kommun vill ha hjälp av byggfacket inför framtida upphandlingar för att minska riskerna för lönedumpning och dålig arbetsmiljö. Det säger Stefan Nordin, inköpschef i Stockholms stad.

Kommunen behöver hjälp av Byggnads
Stefan Nordin, inköpschef, Stockholms stad. Foto: Margite Fransson

Hur ska kommuner och regioner mota oseriösa och kriminella företag i grind när man upphandlar byggjobb? I samband med en paneldebatt i ABF-huset i Stockholm som Byggnads region Stockholm-Gotland initierat, diskuterades frågan under onsdagen.

Byggfacket, som kritiserar de offentliga beställarnas upphandlingar och hur kraven följs upp, har släppt en guide för ”hållbara upphandlingar” (se faktaruta) som man hoppas politiker och tjänstemän runt om i landet ska använda.

LÄS ÄVEN: Förlorade upphandling – råkade skriva på norska

På plats i panelen fanns bland annat Stefan Nordin, inköpschef i Stockholms stad. Han öppnar för samarbete med fackliga organisationer. Så som byggbranschen har utvecklats räcker inte kunskapen i jättekommunen till, anser han. 

Så du sträcker ut handen till de fackliga organisationerna inför kommande upphandlingar? 

– Ja, det gör jag. Jag vill bjuda in både både arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer. Jag behöver hjälp både med att formulera rätt nivå på våra krav och jag vill också samarbeta runt uppföljningar av kraven, kopplat till arbetslivskriminalitet.

Hur kan upphandlingarna av offentliga byggprojekt bli bättre? Stefan Nordin, i mitten, inköpschef i Stockholm Stad bjuder in facket. Till höger Kim Söderström, ordförande i Byggnads som släppt en guide i frågan. Till vänster Emmelie Renlund, regionssekreterare för Byggnads Stockholm-Gotland, som höll i debatten.

Han menar att den negativa utvecklingen i byggbranschen lett till att beställarna behöver mer kunskap om företagen, något han hoppas kunna få från bland annat Byggnads.

Det är viktigt för oss att få veta om företagen bryter mot regler och avtal och inte uppfyller sina åtaganden, till exempel inte betalar rätt löner. Eller om de misskött arbetsmiljön.

– Vi är rätt duktiga på att ställa krav men det brister i uppföljningarna.

Stefan Nordin efterfrågar också ett nationellt register dit man som kommun kan anmäla om man uteslutit en leverantör eller hävt ett avtal.

”Bidra till en fungerande arbetsmarknad”

Byggnads representanter har gång på gång uttryckt en stark frustration över hur oseriösa företag tillåtits komma in på stora infrastrukturprojekt. 

Vi vill att man ska ställa sociala krav. Man ska använda upphandlingarna som ett sätt att bidra till en fungerande arbetsmarknad och till att utbilda våra ungdomar. Vi bygger med skattemedel, då borde cirkeln slutas så att pengarna kommer tillbaka till samhället, sa Byggnads ordförande Kim Söderström, en annan av debattörerna.

Bristande kontroller av företag upplevs som ett stort problem av många. Johan Lindholm, ordförande LO,  Kim Söderström, förbundsordförande Byggnads, Stefan Nordin. inköpschef Stockholms stad, samt riksdagsledamöterna Gunilla Carlsson (S) och Adam Reuterskiöld (M), båda ledamöter i finansutskottet.

Ett stort problem, menar facket, är brister i kontroll av hur företagen sköter sig på byggen .

Dessutom kan kontroll innebära obehagliga, ibland våldsamma, situationer.
– Där det ser som mörkast ut måste man ha pansarväst på sig. Det är rent kriminellt på många ställen. Det finns arbetskamrater inom Byggnads som både blivit hotade och misshandlade när de varit ute för att stoppa farliga jobb.

Även Johan Lindholm, numera LO-ordförande och tidigare mångårig förbundsordförande i Byggnads, var på plats. Han har sett att problemen finns över hela arbetsmarknaden:
Det är mycket som inte fungerar. Vi har väldigt mycket olyckor och väldigt mycket problem med arbetsmiljö. Uppdrag som ibland går till kriminella. Det kan vara rena vilda västern.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Fakta: Byggnads krav för offentliga upphandlingar
  • Kollektivavtal med svenskt fackförbund är en självklarhet
  • Fördel till företag som har egenanställd personal samt en begränsning av antal underentreprenörsled
  • Arbetet ska utföras av yrkesutbildad personal med språkkunskap
  • Krav på platser till lärlingar och arbetsplatsförlagt lärande
  • Alla företag måste sätta arbetsmiljö och säkerhet i fokus
  • Krav på ID06-kort och att huvudentreprenören ska ansvara för personalliggaren
  • Tydliga krav på uppföljning och kontroll kopplade till sanktioner
Margite Fransson, reporter
Tomasz Pozar
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Upphandlar för miljarder – öppnar dörren för Byggnads: "Jag behöver hjälp"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig