info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppgiven när lönen stampar: "Kreti och pleti utan yrkeskunskap"

Han vill men det går inte, att jobba på ackord alltså. Undertaksmontören Johan Thörn är kritisk till hur det funkar på bygget i dag.

Johan Thörn jobbar på Rolf Lindströms Undertak i Örebro. Han går uteslutande på timlön. Nu ligger förtjänsten på 215 kronor i timmen.

Hur känner du för den nivån?

– Jag tycker den är låg. Vi har alltid legat 10–15 procent under många andra yrkesgrupper på bygget. Jämfört med vissa ligger vi ännu mer efter. Det gäller både ackord och timlön.

Varför ligger ni lägre?

– Firmorna inom undertak kan inte fakturera samma timpeng för jobben som firmor i andra byggyrken. Undertaksföretagen skulle behöva lägga på en slant varje timme så vi kan öka lönerna men om de gör det så kommer det inte in några jobb. Det är en stenhård konkurrens.

Den kan finnas flera förklaringar till den lägre lönen. En är att det inte finns något krav på yrkesbevis för undertaksmontörer.

– Det tycker jag är helt fel. De flesta yrkesgrupper har yrkesbevis, men vi undertakare…. nä, där finns det inget. Du kan köpa en slagborrmaskin, en skruvdragare, två plåtsaxar och en laser så kan du göra 99 procent av undertaksjobben och du kan kalla dig för undertaksmontör.

Påverkar det lönen?

– Ja det tror jag. Kreti och pleti kommer in utan yrkeskunskap. Det pressar priset och kvalitén på jobben. Men folk bryr sig inte idag, att det ser bra ut eller att det ser mindre bra ut är inte intressant. Det som är viktigt är hur fort jobbet går och att det inte kostar.

Ett alternativ för att öka lönen är att gå på ackord, men Johan Thörn menar att den dörren är stängd.

– Jag vill men det funkar inte. När vi har satt ramverket till ett rum ska vi kunna platta igen, men det finns inte på kartan idag. De andra yrkesgrupperna är aldrig klara i tid. I stället får vi leta rum som vi kan börja jobba i och det håller inte om man ska jobba på ackord, timmarna rullar hela tiden.

Nu blir stopp hela tiden och vi måsta hoppa mellan flera olika arbetsplatser för att kunna göra något alls

Johan Thörn har under åren märkt att det blivit alltmer installationer som gör deras jobb som montörer svårare. Skillnaden är stor mot hur det var förr i tiden. Då var det lättare att arbeta effektivt, vilken gjorde ackordsjobb möjligt.

– Nu blir stopp hela tiden och vi måsta hoppa mellan flera olika arbetsplatser för att kunna göra något alls. Möjligheten att jobba på ackord är borta, det blir bara värre och värre för oss. Vi har så himla svårt att få ihop det. Vi kan inte räkna efter ackordslistor, vi får inte ett jobb, vi kan inte producera efter de priserna.

Han upplever även att många byggentreprenörer tar in undertaksmontörer mest för att skynda på alla andra på bygget. ”Det är bra om ni kommer för då börjar de andra sätta lite fart” är något som Johan Thörn hört många gånger.

– Sådana ursäkter hör man, men de sätter oss i en dålig sits för de andra yrkesgrupperna blir sura när vi kommer ut och de säger ”fan, nu kommer undertak redan”.

Har ni funderat på att sätta hårt mot hårt genom att bara åka hem om det inte går att köra på?

– Vi är så konkurrensutsatta så då byter de bara firma. Undertak är ofta en så liten del av den totala byggkostnaden så det är lätt att byta ut en undertaksfirma som ställer krav.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppgiven när lönen stampar: "Kreti och pleti utan yrkeskunskap"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig