info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Unika metoden vid papptaksarbete – "Vad jag vet den första i Sverige"

När Sollefteå sjukhus skulle få ett nytt papptak fick inte den dagliga verksamheten påverkas. Problemet löstes med ny teknik – varmluftsinstallerad tvålagstäckning.  

Till vänster - det undre prickiga lagret och sedan det övre lagret som svetsades på plats. Bilden till höger visar hur andra lagret värms på plats med värmepistiol. Foto: Mataki

Sollefteå sjukhus har fått ett nytt papptak som lagts med en helt ny metod. Det tidigare taket, en gummiduk som var täckt med naturgrus, har legat på plats ända sedan sjukhuset byggdes 1957. När taket nu skulle fräschas upp på grund av hög ålder och svårigheter med att hitta och laga läckage, krävde beställaren (region Västernorrland) att arbetet skulle göras utan påverkan på sjukhusets verksamhet. Man ville undvika läckor som uppstår under arbetet, men även buller och risk för brand. Takläggarna fick exempelvis inte använda gasol under arbetet med tätskiktet.

NCC som är totalentreprenör anlitade Nynäs Tak för att försöka hitta en lösning. De kontaktade i sin tur materialleverantören Mataki som föreslog en tvålagstäckning. Först ett tätskiktsmembran och sedan ett tätskikt där skarvarna sammanfogades med varmluft från eldrivna svetsmaskiner. Vid detaljer som till exempel kantkrön, ventilationsaggregat och vertikala uppvik användes en varmluftspistol.

– Vad jag vet är detta den första varmluftsinstallerade tvålagstäckningen med självklistrande produkter i Sverige, säger Jonas Haglund, taktekniker på Mataki.

Berätta mer i detalj om hur ni gjorde?

– När vi kom till platsen låg det bara en lös gummiduk på taket. Vi isolerade och ovanpå placerade vi sedan ett tätskiktsmembran över hela taket. Membranet höll vi på plats med pallar med material till det övre lagret, säger Jonas Haglund.

Själva infästningen av membranet gjorde man sedan löpande. Under den här tiden var det en tät dialog med personalen på sjukhuset

I princip var det överläkaren på sjukhuset som styrde vårt arbete

– Den var på timbasis. Ett mål var att undvika buller för att inte störa sjukhusverksamheten och därför kunde vi inte borra hur som helst ner i betongen. Det hände att de fick en inställd operation och då kunde vi jobba på ett par timmar. I princip var det överläkaren på sjukhuset som styrde vårt arbete och det fungerade bra då det tack vare tvålagstäckningen var lätt att komma igång och avbryta med kort varsel.

Ovanpå det första lagret placerade man sedan lager nummer två. En bitumenprodukt som alltså svetsades fast med eldrivna svetsautomater.

– Vi hade högsta säkerhetsklass när det gäller brand under hela tiden och det är möjligt tack vara den här metoden, säger Jonas Haglund.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Unika metoden vid papptaksarbete – "Vad jag vet den första i Sverige"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig