Ung byggnadsarbetare förlamad efter fall – vd döms för grovt brott
En ung polsk arbetare föll 7 meter genom ett tak och skadades så illa att han blev förlamad. En företrädare för ett byggföretag har nu döms för grovt arbetsmiljöbrott.
Det var i oktober 2019 som fyra unga män från Polen kom till Sverige för att utföra arbeten i Britsarvsskolans gymnastikhall i Falun. De var var bemanningsanställda i ett Avestaföretag.
Olyckan inträffade en lördag i oktober vid arbete med renoveringen. Under arbetet föll en av männen sju meter ner genom skolans tak, ner på ett betonggolv.
Han var vaken och talbar, men kunde inte röra sig och fördes till sjukhus med svåra skador.
Mannen opererades i närmare 14 timmar och blev förlamad från bröstet och nedåt. Efter cirka en månad på sjukhus i Sverige flyttades han till ett sjukhus i hemlandet.
Enligt läkarnas bedömning kommer han behöva rehabilitering för resten av sitt liv, skriver Avesta tidning.
Visste inget om farorna
Tidningen rapporterar också om ett polisförhör strax innan arbetarens hemresa till Polen. Där berättar den skadade unge mannen att han aldrig hade arbetat på en byggarbetsplats tidigare. Han visste inte vem arbetsledaren på bygget var och hade inte hunnit träffa någon arbetsledare innan olyckan.
Han fick information om arbetet av sina polska kollegor som han var där med men fick inga instruktioner om att ha sele. Enligt vittnesförhör med de andra arbetarna hade ingen informerats om riskerna med takarbetet. De trodde arbetet var säkert medan det i själva verket var livsfarligt.
Arbetsmiljöverket har konstaterat att den skadade och hans arbetskamrater aldrig har fått veta någonting om riskerna. Dessutom hittade myndigheten flera allvarliga brister både på arbetsplatsen och i verksamhetens arbetsmiljöarbete.
Vd döms
Vd:n för Avestaföretaget döms till villkorlig dom och dagsböter på drygt 21 600 kronor. Den polska arbetaren yrkade skadestånd på 100 000 kronor från vd:n, men yrkandet avslås.
Vd:n har förnekat brott och hävdar att han inte haft arbetsmiljöansvaret under arbetet. Istället hävdar han att arbetsmiljöansvaret låg hos ett annat företag som ledde renoveringsarbetet. Men Falu tingsrätt menar att händelsen är vd’ns ansvar och att brottet är grovt. Vd har grovt åsidosatt arbetsmiljölagens regler anser tingsrätten och inte gjort det han ska för att undanröja riskerna.
Den skadade mannen hade ingen möjlighet att att inse riskerna, konstaterar rätten.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.