info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Undvik "Drömkåken" – här är fällorna när du renoverar ödehuset

Här kommer några korta tips på hur du INTE blir Göran i "Drömkåken".

”Jag skulle vilja ha en kopp sprit” säger Göran till sin fru Tina, efter att vatten från ett läckt rör fullständigt tagit över källaren i ”Drömkåken”, komedin från 1993. För Björn Skifs-karaktären väntar några överraskningar till i form av golv som brakar samman, en budget som spricker och en fru som tar med sig barnen och sticker.

I artikeln Nikolais nya snickarliv – räddade ett ödehus berättar Robert Danielsson, Sanne Flink och Nikolai Meurman om sina erfarenheter av att ”rädda” ett ödehus och om att ta sig an svåra renoveringsobjekt. Här är deras bästa tips på hur du kan snedda förbi ”Drömkåken”-fällorna:

1. Se upp för orealistiska tidsplaner. Vissa ödehus kan vara tioårsprojekt, minst.

2. Prioritera hårt. Ibland måste man välja om man ska ha en stabil stomme eller el en vinter.

3. Ta in rätt proffs för rätt arbete. Hantverkarna till gamla hus måste kunna byggnadshistorik och byggnadskonstruktion.

4. Ifrågasätt auktoriteter. Hantverkare kan hävda att det bara finns ett sätt att göra ett moment. Men om man läser på ser man ofta att det finns mängder av varianter.

5. Förstå de ekonomiska förutsättningarna. När man renoverar ett modernt hus kan man ofta ta lån med huset som säkerhet. Ödehus har sällan något värde och därför kan man inte låna på samma sätt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Undvik "Drömkåken" – här är fällorna när du renoverar ödehuset

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig