info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

U-sväng från Måleriföretagen om semesterlön: ”Ägarna vill sko sig”

Målare ska få semesterlönen i förskott. Det har gällt sen gammalt. I år skulle systemet ha gett en rejäl pensionsbonus. Då uppmanade Måleriföretagen plötsligt sina medlemmar att inte följa kollektivavtalet.

Måleriföretagen backade om semesterlön. Bild på målaren Karl Olov Pollmeier och en hängmatta.
"Min spekulation i det hela är att de vill slippa den högre pensionsavsättningen", säger målaren Karl Olov Pollmeier. Foto: Privat, Mostphotos

– Vi målare har fått semesterlönen i förskott i alla år. Men så fick vi ett mejl från koncernledningen om att den skulle betalas ut efteråt i stället, säger Karl Olov Pollmeier, målare och fackligt förtroendevald på Björnssons Måleri i Katrineholm.

Bakgrunden till mejlet var ett besked från Måleriföretagen. Arbetsgivarorganisationen gjorde bedömningen att kollektivavtalets regel om semesterlön i förskott ”strider mot EU:s arbetstidsdirektiv artikel 7”. Uppmaningen till medlemsföretagen var att helt sonika åsidosätta kollektivavtalet.

De vill slippa den högre pensionsavsättningen som de råkar ut för annars.

Karl Olov Pollmeier, målare och förtroendevald

Högre pensionsinbetalningar

Men varför skulle Måleriföretagen plötsligt uppmana till kollektivavtalsbrott? Karl Olov Pollmeier har en teori.

– Min spekulation i det hela är att de vill slippa den högre pensionsavsättningen som de råkar ut för annars, säger han.

I början av 2024 gick Fora, som administrerar avtalspensionerna, över till månadsrapportering.

Det betyder att arbetsgivarna ska betala in avtalspension varje månad i stället för en gång per år – och innebär att yrkesarbetare har större chanser att komma över brytpunkten för högre pensionsinbetalningar.

LÄS ÄVEN: Extra kosing till semestern – så mycket ska du få

Tusentals kronor extra i pension

På företag som har kollektivavtal betalar arbetsgivaren in motsvarande 4,5 procent av lönen i tjänstepension. Men för den delen av lönen som överstiger 47 625 kronor i månaden betalar arbetsgivaren in 30 procent.

Målare som får semesterlönen i förskott, alltså en ”dubbel” utbetalning, kommer utan problem upp i den summan. Men om semesterlönen i stället betalas i efterskott, det vill säga som en ”vanlig” månadslön, går många målare i år miste om tusentals kronor i extra pensionspengar.

Måleriföretagens besked sammanföll alltså med Foras nya regler. Karl Olov Pollmeier tror inte att det är en slump.

– Jag hade köpt om det hade varit ett förslag att ändra det här i nästa avtalsrörelse, men fräckheten att komma med det här mitt under ett avtal… Min spontana reaktion är att ägarna vill sko sig mera, säger han.

Byggnads avtalssekreterare Emil Persson kommenterar Måleriföretagens tvärvändning om semesterlön.
”Vi kommer aldrig gå med på att man ensidigt försöker ändra på kollektivavtalet”, säger Byggnads avtalssekreterare Emil Persson.

Byggnads: ”Kommer aldrig gå med på”

På Byggnads, som sedan sammanslagningen med Målarna den 21 maj är motpart till Måleriföretagen, blev reaktionerna kraftiga. Avtalssekreteraren Emil Persson säger att facket informerade arbetsgivarparten om vad agerandet kunde leda till.

– En fackförening har massor med möjligheter när våra medlemmars lön inte utbetalas. Då har vi rätt att köra i gång med exempelvis löneblockader, säger han.

Hur ser du på att Måleriföretagen föreslog det här mitt under avtalsperioden?
– Vi kommer aldrig gå med på att man ensidigt försöker ändra på kollektivavtalet. Den svenska modellen bygger på att man står upp för det man kommer överens om. Annars hade vi kunnat vända på det och säga: ”Nu vill våra medlemmar ha sex timmars arbetsdag med full lön så då beslutar vi det utan att prata med er.”

Tvärvänder om semesterlön

Nu gör Måleriföretagen en U-sväng. I ett nytt utskick uppmanas medlemsföretagen att följa gällande avtal.

”Vi förstår att det kan vålla frustration och bekymmer för er som följt vår tidigare rekommendation och inte har betalat ut semesterlönen i enlighet med kollektivavtalet då vi nu måste gå ut och uppmana er att ändå betala ut lönen i enlighet med kollektivavtalet”, skriver arbetsgivarorganisationen.

Måleriföretagen tvärvänder om semesterlön.
Medlemsföretagen ”måste bryta mot direktivet eller mot kollektivavtalet”, säger Måleriföretagens förhandlingschef Camilla Hedström. Foto: Rosie Alm

”Vår rättsliga bedömning har inte ändrats”

I ett pressmeddelande skriver Byggnads att Måleriföretagen ”tvingats byta fot” efter ”massiva påtryckningar”. Den beskrivningen håller Måleriföretagens förhandlingschef Camilla Hedström inte med om.

– Vår rättsliga bedömning har inte ändrats över huvud taget. Våra medlemsföretag sitter i ett dilemma där de antingen, som vi bedömer, måste bryta mot direktivet eller mot kollektivavtalet. Den skillnad som har skett är att Byggnads nu har förklarat sig villiga att sätta sig vid förhandlingsbordet för att hitta en lösning som båda parter kan stå bakom.

När vi pratat med målare så är teorin att ni ville slippa betala högre pensionsavsättningar?
– Sanningen är att den här skrivningen i kollektivavtalet aldrig har efterlevts därute, med målarnas goda minne. En stor del av de anställda, egentligen på hälften av våra medlemsföretag, får redan semesterlönen i enlighet med EU-direktivet, som just är till för att skydda jämn utbetalning, säger Camilla Hedström.

– Men någonstans ställs frågan ytterligare på sin spets nu. Ska man behöva välja mellan att få en högre pensionsavsättning, för ja, det blir effekten, eller att få en jämn utbetalning i enlighet med ett skyddsdirektiv? Då tycker vi att det är bättre att lösa frågan så det ser likadant ut på alla arbetsplatser och där målarna på nåt vis kompenseras för den förändringen som sker.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Utbetalning av semesterlön

Sammanhållen sommarsemester har du rätt till även som nyanställd. Semesterlönen, alltså din betalada semester, måste du däremot tjäna in. Intjänandeåret är perioden 1 april – 31 mars närmast före semesteråret.

För de flesta av Byggnads kollektivavtal gäller att semesterlönen ska betalas ut ”i samband med semestern”, alltså på ordinarie utbetalningsdag för lön. Det motsvarar reglerna som finns i semesterlagen.

I Måleriavtalet är det annorlunda. Där gäller i stället att: ”Hela semesterlönen ska betalas ut på den ordinarie utbetalningsdag som ligger närmast före det att semesterledigheten ska påbörjas.”

 

Källa: Byggnads

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: U-sväng från Måleriföretagen om semesterlön: ”Ägarna vill sko sig”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig