Tyckarnas miljöbyggen: Träbroar, magnettåg – och kärnkraft
Att bygga hållbart är det senaste modebegreppet i branschen. Vi kollade in tre debattörers idéer för att skona miljön.
Det är många som pratar om miljövänliga lösningar inom bygg för tillfället. Rune Wigblad, professor i industriell ekonomi, är en av flera debattörer som i början av året har tyckt till om hur man bör bygga hållbart på ett större plan. I en debattartikel i Dagens Industri skriver han att Sverige måste tänka nytt för att kunna skapa en långsiktigt hållbar framtid med modern infrastruktur. Professorn tycker att man ska lära av magnettågssatsningar i länder som Kina, USA och Finland. Hans förslag är att bygga ihop Stockholm och Uppsala med ett magnettåg – och skapa nya citystäder.
Så här skriver han: ”En möjlig vision är mellan 30 000–70 000 invånare i en eller två nya citystäder med mellan 8 och 15 minuters resa till Stockholms central och hög turtäthet.”
Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä, hänger på i den hållbara trenden. Han talar så klart i egen sak när han förespråkar att fler broar bör byggas i trä i en debattartikel som publicerades via TT. Fröbel framhåller miljöaspekterna: att trä är förnybart, förbrukar mindre energi vid tillverkning och montering och kan återvinnas vid demontering.
”Det enkla svaret är att det inte finns några starka argument för att inte bygga broar i trä”, skriver han.
Fröbel svarar också kritikerna, som anser att träbroar inte håller lika länge som betongkonstruktioner: ”Tillverkarna av träbroar har utvecklat och förfinat sina tekniker och produkter under flera decennier och idag lever de upp till alla moderna kvalitets- och funktionskrav”.
Den mest utstickande åsikten när det gäller hållbart byggande har den energipolitiske debattören Lars-Evald Kaliff. Han anser i ett debattinlägg i GP att man bör bygga ut kärnkraften för klimatets skull.
Om vi ska växla över till mer eldrift behöver vi säkerställa det ökade behovet av stabil elförsörjning, tycker Kaliff och skriver så här: ”Moderna kärnkraftverk är säkra och med fjärde generationens kärnkraftverk, som kyls med flytande bly och som inte kan haverera, kan använda bränsle från gamla kraftverk och återanvända detta bränsle i tusen år.”