info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvära kast för gränspendlare vid Norge: "Sliter psykiskt att inte veta"

Ständiga omkast och oro för om man ska komma till jobbet eller inte. Det är vardag för Peter Nordlander och hans kollegor på ett norskt bygge. ”Finns ingen fallskärm”.

Peter Nordlander arbetar på ett bygge i Norge. Foto: Privat

Peter, 66 år, kommer från Karlstad och jobbar på ett bygge i Norge. Det ligger i Matrand, mitt emellan Kongsvinger och svenska gränsen, cirka 14 mil från hans hem.

När Norge, efter en månads nedstängning, åter öppnade för arbetspendling i veckan fick Peter och hans kollegor än en gång kasta om sina planer. De har med specialtillstånd kunnat veckopendla till sitt jobb. Men nu tillåts bara dagpendling.

– Det verkar som de inte vill ha oss där över kvällar och nätter. Men vi bara jobbar ju, äter och sover när vi är där, säger Peter Nordlander.

Frågan var hur de skulle kunna fortsätta att jobba på det norska bygget med de nya kraven.

– Vi bor ju för långt bort för att dagpendla. Till slut kom en av oss på att vi kunde bo på hotell i Sverige och dagpendla in i Norge. Så det gör vi nu.

Den 29 januari stängde Norge i stort sett gränsen för att stoppa den nya smittsammare varianten av coronavirus. Peter har ägnat mycket tid åt att försöka hitta lösningar för sig och sina kollegor för att komma in i landet och jobba.

Hur påverkar de ändrade restriktionerna er?
– Det sliter väldigt det här, för jag sitter på helgerna för att planera hur vi ska göra och hur vi ska kunna komma till vår arbetsplats. Det sliter psykiskt att inte veta om man får jobba eller inte. Det ställer till oreda på jobbet, för man kan inte planera där heller.

Hur har det funkat att pendla tidigare?
– I somras räckte det att visa upp ett intyg på att vi var anställda och hade arbetsuppdrag i Norge, sedan har reglerna successivt blivit allt hårdare vid inpassering. De införde också coronatest senare på året, så nu har vi tagit coronatest vid varje gränspassering in i Norge.  Utöver det tar vi coronatest en gång i veckan, det är snabbtester där du får svar på 15 minuter.

Har du en fördel av att du är anställd i ett norskt bolag?
– Givetvis. Jag tror det är mycket värre för svenska firmor att komma in.

Han säger att det är många av gränsövergångarna som har problem, att det finns svenska arbetare som inte kunnat jobba under långa perioder. Det är också en fråga som svenska regeringen tagit upp med den norska i hopp om att komma fram till en lösning.

Dilemmat är att många står utan möjlighet till försörjning eller någon kompensation.

– Jag är anställd i ett norskt företag och har betalat skatt i Norge i 24 år. Inte minst därför tycker jag att det är horribelt att man inte tar höjd för vilka konsekvenser en sådan där stängning får eller vad det innebär med en omkastning av reglerna. Det har ju varit snack om det länge men det verkar som de bara struntar i det, regeringen här i Norge, säger Peter Nordlander.
Han tycker också att svenska regeringen har ett ansvar att hjälpa de många svenskar som drabbas.

”Massor av jobb”

– Det enda vi blivit erbjudna är att vi ska ta ut semester om vi inte kommer över gränsen. Det finns ingen slags fallskärm när man drabbas. Det går inte att få a-kassa, det går inte att sjukskriva sig, man kan inte bli permitterad, för vår firma har ju massor med jobb. Folk riskerar att ställas på bar backe, bara över natten, säger han.

På hans arbetsplats bygger man en pelletsfabrik. Bygget är i slutskedet men har haft arbetare och specialister från 15-20 länder. Det har varit en successiv skärpning av kraven på bygget i takt med de åtstramningarna i samhället. Hittills har arbetsplatsen inte haft några Coronautbrott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvära kast för gränspendlare vid Norge: "Sliter psykiskt att inte veta"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig