info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trots tidigare dödsfall – nya problem på byggföretaget: ”Stora hål”

Armins Lukasenko krossades till döds på ett kritiserat bostadsbygge med stora brister i Barkarby. Samma byggkoncern får nu stenhård kritik för nya, liknande fallrisker.

Stora fallrisker hos samma entreprenör.
Bilden till vänster är från dödsbygget i Barkarby där Armins Lukasenko föll mot sin död 2019. Bilden till höger från det nu pågående projektet i Bandhagen utanför Stockholm. Foto: Polisens förundersökning/Arbetsmiljöverket.

Det var 2019 som snickaren Armins Lukasenko föll sju meter på en byggarbetsplats i Barkarby utanför Stockholm. Han krossade skallen i fallet och avled av skadorna.

Dödsolyckan har sedan dess vandrat genom rättssystemet. Det senaste beskedet gav Svea hovrätt som fastställde tingsrättens dom där de två åtalade cheferna friades. Anledningen var att det inte gick att slå fast om Armins Lukasenko föll från en balkong eller en byggställning intill. Eftersom balkongskyddet inte låg inte på de två åtalade chefernas bord så blev de friade i rätten. 

Armins Lukasenkos ID06-kort. Foto: Polisens förundersökning. 

Kantat av problem

Hanssons Hus Entreprenad var huvudentreprenör på dödsbygget i Barkarby. Projektet var kantat av problem. Ett av de allvarligare var alla fallrisker. Bland annat var det på flera platser för långt avstånd mellan byggställningen och husfasaden. Enligt åtalet efter dödsolyckan fanns det bland annat ett stort hål där åklagaren menade att Armins Lukasenko kan ha fallit ner. Något som alltså inte gick att bevisa fullt ut.

Nya brister på nytt bygge

Nu har Arbetsmiljöverket hittat liknande brister på ett bostadsbygge i Bandhagen utanför Stockholm. En av entreprenörerna där är Hanssons Hus System, ett företag som ingår i samma koncern som Hansson Hus Entreprenad. Moderbolaget heter Hanssons Hus.

Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen den 20 augusti och ett långt protokoll med kritik följde. De allra flesta handlar om problem på en byggställning, och då framför allt fallrisker. Bland annat fanns det, precis som på arbetsplatsen där Armins Lukasenko rasade mot sin död, alldeles för stora öppningar mellan ställningen och själva byggnaden.

– Det är väldigt allvarliga brister. Det är riktigt stora hål i ställningen, upp mot 60 centimeter och det får inte vara mer än 30 centimeter, säger Johan Larsson-Hytte, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Ett av flera hål i ställningen på bygget i Bandhagen. ”Ramlar man ner i ett hål faller man hela vägen ner till marken”, säger Johan Larsson-Hytte, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Han säger att hålen är så stora att någon lätt skulle kunna falla ner.

– Ramlar man ner i ett hål faller man hela vägen från bomlaget man står på ner till marken då det är öppet hela vägen, säger Johan Larsson-Hytte.

Vd: ”Blivit bättre”

Rikard Hansson är vd för Hansson Hus System. Han är även vd för moderbolaget Hansson Hus och för BrickHouse Systemkameran AB som är byggherre för de 110 hyresrätterna i Bandhagen.

Byggnadsarbetaren hinner ställa ett par frågor till honom då han sitter upptagen i möten när vi ringer.

Varför finns det så allvarliga brister i fallskyddet på er arbetsplats?

– Våra montörer har inte följt de rutiner som vi har. Vi har nu haft genomgångar och påmint dem på nytt om hur jobbet ska hanteras och genomföras.

Ni hade liknade fallrisker på ett bygge i Barkarby 2019 där en person omkom. Varför har ni inte blivit bättre på arbetsmiljön sedan dess?

– Det har blivit bättre. Vi är någonstans kring 1 200 personer på våra arbetsplatser varje dag. Så det är ett dagligt arbete med att följa upp arbetsmiljön.

Projektet i Barkarby där Armins Lukasenko omkom blev utsett till ”Sämsta Bygget 2019”  av tidningen Byggnadsarbetaren.

Läs även: Här leker han med döden på sämsta bygget

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trots tidigare dödsfall – nya problem på byggföretaget: ”Stora hål”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig