info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya fallrisker på hissolyckan-bygget – "Trots det som hänt"

Trots den tragiska hissolyckan har arbetsmiljön fortsatt varit dålig på Ursviksbygget. Byggnads har lagt fyra skyddsstopp under året, bland annat efter fallrisker.

Fortsatt brister efter hissolyckan i Ursvik.
Johnny Rindebrant, arbetsmiljöansvarig på Byggnads region Stockholm-Gotland, menar att Andersson Company varit nonchalanta efter hissolyckan och att det fortfarande finns brister när det gäller arbetsmiljön. Foto: Ivar Andersen/Byggnads

Det var den 11 december 2023 som en bygghiss föll 20 meter ner till marken på ett bostadsbygge i Ursvik, Sundbybergs kommun utanför Stockholm. Fem byggnadsarbetare omkom. Men trots den allvarligaste byggolyckan i landet på decennier har arbetsplatsen även i år kantats av allvarliga arbetsmiljöproblem.

Snart ett år efter olyckan kritiseras byggföretaget Andersson Company, som ansvarar för projektet, återigen för brister som riskerat arbetares liv.

”Varit nonchalanta”

– Trots det som hänt har företaget inte tagit arbetsmiljön på allvar. Jag upplever att de varit nonchalanta, säger Johnny Rindebrant, arbetsmiljöansvarig på Byggnads region Stockholm-Gotland.

Därför rasade hissen – film från Haverikommissionen

Fyra skyddsstopp under året

Under året har facket genomfört regelbundna skyddsronder och hittat många fel. Några av dem:

  • Ej godkända skyddsräcken
  • Öppna hål i bjälklag
  • Öppna elskåp
  • En nödutrymningsväg fattas från taket.

I fyra fall har arbetsmiljöproblemen varit så allvarliga att Byggnads lagt skyddsombudsstopp. Två av stoppen lades efter risker för fall från hög höjd.

Ett av flera exempel på undermåligt fallskydd på bygget under året.

I ett tredje fall skedde skyddstopp efter att byggjobbare upplevde starkt obehag av ångorna i samband med applicering av asfaltsprimer (Bitumen) i garaget. I det fjärde fallet stoppades arbetet på grund av att 5 elskåp stod helt öppna.

– I elskåpen ligger elen helt synlig. Det kan komma in en unge på arbetsplatsen. Det är grymt allvarligt, säger Johnny Rindebrant.

– Att bolaget tar så lätt på arbetsmiljön efter olyckan är verkligen förvånande. Och sedan att de fortsätter att välja ett arbetssätt där de använder väldigt många underentreprenörer med mycket folk samtidigt. Alla vet att det är omöjligt att få till en bra samordning och arbetsmiljö under de förutsättningarna, säger Johnny Rindebrant.

När Byggnads tog ut en ue-lista i början av året fanns 132 företag och 453 personer inregistrerade på arbetsplatsen.

Utökat antalet kontroller

Patrik Toresäter, vd för Andersson Company, ställer inte upp på en telefonintervju. Istället svarar han på några av frågorna som Byggnadsarbetaren har, via mejl. Företaget måste göra ”allt de kan” för att förhindra olyckor, skriver vd:n. Han menar vidare att företaget, efter hissolyckan, utökat antalet kontroller på arbetsplatsen.

Fyra fall av skyddsstopp har facket lagt under året. Foto: Cenneth Niklasson

Bjudit in facket till bygget

”Som en del i det arbetet har vi bjudit in Byggnads att medverka vid skyddsronder och andra kontroller. Vid dessa kontroller har vi funnit brister i utförandet av olika arbetsmoment som resulterat i fyra skyddsombudsstopp för fyra olika arbetsmoment. De uppdagade bristerna har omgående åtgärdats och skyddsombudsstoppen har därmed hävts. För oss är det här en bra process som hjälper oss att skapa säkrare arbetsplatser, och inte ett tecken på att vi har systematiska brister i säkerheten på våra arbetsplatser”, avslutar Patrik Toresäter.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya fallrisker på hissolyckan-bygget – "Trots det som hänt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig