info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tre historiska byggmissar – därför lutar tornet i Pisa

En bro, ett torn och en mast. Tre byggen där allt inte gick som det var tänkt. Men det kommer mera. De tre klassiska byggmissarna är bara ett förspel.

Från i morgon och fram till julafton blir det karnevalsstämning för dig som gillar byggmissar. Nu ska det nämligen avgöras vilken byggmiss som var den bästa under 2018. Byggmissarna är hämtade från den ofantligt populära facebookruppen ”Byggmissar – klantigast i Byggsverige”. Varje dag fram till jul kommer en kandidat som har chansen att ta hem tävlingen ”Årets byggmiss” att presenteras på Byggnadsarbetaren.se. Vi har pratat med alla deltagarna om de byggmissar de bevittnat. Och ja – det finns risk för skrattkramp.

Men redan idag drar vi igång med en liten uppvärmning med tre missar klassiska byggmissar från den stora världen utanför Sverige. En bro som vändes fel, en mast som rasade och ett känt torn som först lutade mer och mer och som nu lutar mindre och mindre. Håll till godo!

Stålet gav vika

Konstantynows radiomast blev världens högsta byggnadskonstruktion när den färdigställdes 1974. Höjden var imponerande 646 meter och vikten 420 ton. Masten fortsatte att vara den högsta konstruktion som byggts ända fram till 2010. Då invigdes den över 800 meter höga skyskrapan Burj Khalifa i Dubai. Men vid den tidpunkten hade masten utanför Warszawa i Polen redan rasat. Masten blev snabbt angripen av rost och mitt under en renovering 1991 gav stålet plötsligt upp. Världens högsta byggnads föll samman. Detta vid en ålder av endast 17 år.

Leran pallade inte trycket

Undrar hur det kändes för byggnadsarbetarna som var med på lutande tornet i Pisa. Byggnaden började nämligen att luta redan under byggtiden. Orsaken var att leran var mjukare på ena sidan av tornet. I ett desperat försök att rädda hela projektet byggdes den sista delen i en annan vinkel. Möjligen var det den åtgärden som räddade tornet från att rasa. Från 1372 fram till 1990 lutade tornet mer och mer. Som mest var lutningen 4,5 meter. Sedan dess har man genom restaureringsarbetet lyckats vända trenden och minskat lutningen med nästan en halvmeter.

Bron där inte allt klaffade

I början av 2014 gick inte allt som det var tänkte med ett brobygge i Chile. Landet skulle få sin första klaffbro mellan Valdivia och ön Teja. Hela bygget var i slutfasen och de sista delarna skulle på plats inför den stolta och stora invigningen. Då monterades en av brohalvorna bak och fram. Vilket bland annat innebar att cykelbanan för den delen hamnade på fel sida av bron. Fiaskot var totalt. Invigningen fick flyttas fram och till och med presidenten i Chile gick ut och kommenterade byggmissen. Han gav byggaren från Spanien skulden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tre historiska byggmissar – därför lutar tornet i Pisa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig