info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tre förbud på samma bygge: Då var arbetsledningen på semester

Tre förbud på bygget. Det blev resultatet när Arbetsmiljöverket nyligen besökte en byggarbetsplats i Västerås. Uthyrarens arbetsledning hade semester.

Myndigheten var kritiskt mot att det inte gick att nå arbetsledningen på ett av företagen. Foto: Pressbild Kranpunkten/Adobe Stock

Det pågår en större renovering på brf Kolarhagen i Västerås. En förening med 508 lägenheter fördelade på flera fastigheter som får nya fasader och balkonger. Bygget har varit ingång sedan 2022 och är inne på slutspurten.

Vid en första inspektion, den 22 februari, hittade Arbetsmiljöverket brister på samtliga tio klätterformar på arbetsplatsen. Det fanns dessutom inte någon arbetsledning på plats. ”Arbetsledningen kunde enbart nås per telefon och att den enbart var på plats varannan vecka”, skriver myndighetens utsända.

Tre förbud på bygget

Arbetsmiljöverket la tre omedelbara förbud i samband med besöket. Huvudentreprenören Balco och bolaget BVK, som monterar balkonger, fick förbud mot att använda klätterplattformarna. Det tredje förbudet gällde Kranpunkten som fick förbud mot att hyra ut klätterplattformarna. Men det företagets arbetsledning gick inte alls att nå. Den var på semester.

– Det var inte bra, säger Anna-Carin Nordlund, arbetsmiljöinspektör.

– Kranpunkten jobbade med att sätta upp två klätterplattformar och de följde inte bruksanvisningen. Och det var många oklarheter när det gäller alla handlingar.

Personal tveksam

Bland annat arbetade en person på Kranpunkten med att montera plattformen ”Aluclimber” med en breddning på 2,5 meter ”vilket är långt över vad bruksanvisning medger”. Personal på plats var även tveksam kring hur hårt de skulle dra åt olika detaljer, något man i vissa moment måste veta för att det ska vara säkert. De uppgav att de dragit ”så hårt man kunde”,

600 ton och k-märkt – så ska Kiruna kyrka flyttas

Byggnadsarbetaren har sökt Kranpunkten för att fråga om bristerna på klätterställningarna och varför deras arbetsledning inte var på plats, utan på semester. De vill inte ställa upp på en telefonintervju. ”Vi ser positivt på granskningen och kommer att genomföra de eventuella förbättringar som krävs omgående” skriver bolaget i ett mejl. 

Tre förbud blev det efter Arbetsmiljöverkets besök på ett bygge i Västerås. Foto: Map data © 2024 Google

”Följer de lagar som finns”

Johan Bengtsson på huvudentreprenören Balco är Bas-U på arbetsplatsen.

– Kritiken från Arbetsmiljöverket är mer allmän om hur besiktningar av ställningarna ska gå till och krav på mer dokumentation. Jag tycker att vi följer de lagar och krav som finns. Diskussionen är därför lite större än bara det här bygget.

De efterfrågar saker som inte är tydligt specificerade

Han tycker att kraven från Arbetsmiljöverket förändrats sedan hissolyckan i Ursvik där fem byggnadsarbetare omkom i slutet av förra året.

– De efterfrågar saker som inte är tydligt specificerade.

Det handlar till exempel om beräkningar på draglaster på stag. Något Balco har gett Arbetsmiljöverket i efterhand.

Tycker du Arbetsmiljöverket agerar fel?

– Det tycker jag inte, men de efterfrågar en större säkerhet på den här typen av ställning genom att vi ska ta fram mer dokumentation. Och jag kan hålla med om att det kan vara jättebra att få fram den, men då måste Arbetsmiljöverket ändra reglerna i grunden.

”Inte på plats hela tiden”

När det gäller kravet på att arbetsledningen ska vara på plats säger Johan Bengtsson att han enligt reglerna har rätt att finnas på telefon.

– Det finns inget krav som kräver att arbetsledningen ska vara på plats hela tiden. Arbetsledningen är inte på plats hela tiden utan det kan vara möten eller något annat. Så där håller jag inte med Arbetsmiljöverket men jag har tillsatt en stand in ändå så att vi alltid har någon på plats som är max några minuter i väg från bygget, säger Johan Bengtsson.

Risk för vite

Under sitt återbesök ansåg Arbetsmiljöverket att bristerna fortsatt var ”mycket allvarliga och skulle kunna leda till allvarliga risker för liv och hälsa”. Myndigheten fattade därför beslut om att företagen på plats måste redovisa alla åtgärder under den sista tiden på det aktuella bygget. Om det inte sker kan beslut om vite fattas.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Arbetsmiljöverket slog ner på:
  • Otydlig arbetsledning från Kranpunkten vars arbetsledning hade semester
  • Besiktningsintyg kunde inte uppvisas
  • Montageplan saknades
  • Bruksanvisningar saknades
  • Plattformar under uppförande breddades otillåtet
  • Avspärrningar runt plattformar var bristfälliga
  • Lastdiagram saknades
  • Skyddsräcken var inte kompletta
  • Underlag för montaget saknades med information om krafter på infästning på mark mm
  • Underlag om stagning saknade
  • Kunskap hos montörer och användare var oklar
  • Arbetsmiljöplanen var inte uppdaterad på mycket länge
Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tre förbud på samma bygge: Då var arbetsledningen på semester

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig