Tommys fot krossades
Han skulle bara hjälpa till. Kranföraren Tommy Westerberg gick fram för att koppla och lyfta en takstol. Det ändrade i ett slag hela hans liv. Takstolen rasade och krossade hans fot.
-Det är bättre om någon annan kopplar än kranföraren. Det är för mycket att både köra kranen och koppla. Risken är att du förlorar i koncentration och överblick, säger han.
I går berättade vi om kranförare som tvingas gå på marken med radiostyrning. En tanke bakom detta är att de ska hjälpa till på bygget, något som både kranförare och fackliga företrädare är kritiska till, om det sker under tvång. Flera kranförare berättar också att detta ofta leder till att de själva kopplar och lyfter lasten, vilket ger ökade olycksrisker. Ett exempel är olyckan där kranföraren Ulf Ryding dog efter att ha fått ett parti väggelement över sig i samband med lossning av last.
Körde från marken
För Tommy Westerberg, då med 20 år i yrket, var det ovanligt att han kopplade själv. Vid byggandet av Ikeas lager i Torsvik utanför Jönköping, körde han visserligen från marken, men hade arbetskamrater som hjälpte honom att koppla. Då hade han överblick både över kopplaren och killarna som stod i skyliften och arbetade med att fästa takstolarna.
Men strax före olyckan hade han kört från valvet och var nere och flyttade kranen.
-Då tänkte jag att jag lika gärna kunde koppla en takstol och köra upp, så att ingen behövde gå ner.
De drygt ett ton tunga takstolarna stod på backen i buntar med 10-15 i varje. Nedtill satt de fast med reglar.
Han satte ett par stroppar i den närmaste takstolen.
– Sedan började jag köra ner kroken och var koncentrerad på det. Men under tiden välte takstolen, hur i helsicke det nu gick till. Jag fick den först i sidan och då slängde jag mig bort.
Men han fick inte med högerfoten. Takstolen, en fackverkskonstruktion i stål, slog ner strax bakom skons stålhätta. Tommy drog till så att han fick loss foten, men tror att den gick sönder då, med ben och nerver och allt.
Måste sluta arbeta
Efteråt ställde han sig upp, körde kroken i topp så att ingen skulle skadas och hoppade sedan iväg efter hjälp. På sjukhuset när han för första gången satte ner foten, bara forsade blodet och röntgenbilderna visade att allt var av.
Tommy blev opererad och läkarna försökte få ihop foten genom att köra in smala stålstänger genom tårna och gänga fast dem i gamla benet. Men med tiden blev halva foten helt svart och Tommy Westerberg tvingades till amputation. För honom innebar detta ett ändrat liv. Han måste sluta arbeta. Han kan gå med specialskor, men har också fått en snedbelastning som medfört att han slitit ut sin ena höft.
– Men det värsta var och är fortfarande värken. De sa att det skulle gå över men det har den inte gjort.