Tolv omkom i byggolyckor 2007
Dödsolyckorna ökar. Förra året hände tolv dödsolyckor i samband med byggnadsverksamhet. Det är två fler än året innan. Under många år har dödsolyckorna legat högt. Bara de senaste fem åren har 55 personer dött i byggolyckor. Under en tioårsperiod har 90 människor förlorat sina liv på svenska byggen. En nästan ofattbart hög siffra.
-Målet är att komma ner i noll olyckor. Det är bedrövligt att det händer så mycket och varje dödsfall är ett för mycket, säger Leif Wall, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.
Sju av de tolv personer som omkom under 2007 avled efter fallolyckor. Vidare omkom tre byggnadsarbetare i klämolyckor och två miste livet efter att ha träffats av tunga föremål.
Leif Wall, tror att högkonjunkturen, i kombination med stress och många faromoment bidragit till det stora antalet dödsfall.
-Det är viktigt att alla tar sitt ansvar. Framförallt arbetsgivaren som har det stora ansvaret för att göra riskbedömningar och hindra olyckor, säger han.
Dödsolyckorna har ett obeskrivligt pris, både för anhöriga och för dem som arbetar på samma arbetsplats. På några sekunder förändras tillvaron.
Betongarbetaren och skyddsombudet Tord Schmidt såg sin arbetskamrat falla mot döden 2001.
-Det är något man aldrig vill uppleva, säger han.
Arbetskamraten omkom vid ett fall på nära sju meter på ett bygge vid kraftvärmeverket i Västerås. Han skulle ta bort en kätting som fastnat, när de släppte ner en bunt plyfaskivor,
då han förlorade balansen och föll ner i källaren till en silo.
-Både vi vanliga arbetare och chefer måste hjälpas åt att hålla koll på varandra på arbetsplatsen. Alla kan göra ett misstag. Ofta ser folk runtomkring att detta kan gå illa, men säger ingenting. Men händer det något får du leva med det resten av livet och med frågorna om vad du kunde gjort, säger han.