info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tio arbetare stämmer byggbolag: "Utnyttjade folks okunskap"

Han jobbade på prestigebyggen, bland annat i maktens mitt, i regeringskvarteret Rosenbad. "Jag hade inte ens ett skriftligt anställningsavtal." Nu stämmer Panagiotis och nio andra arbetare byggföretaget och hävdar att de lurats på löner och ersättningar.

Rosenbad var en av Panagiotis arbetsplatser. Han berättar att han aldrig fick veta vad han hade rätt til. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet/ Margite Fransson

Panagiotis Georgopolus kom till Sverige från Grekland för över sju år sedan. Tillsammans med flera landsmän fick han jobb på Bygg- och Städspecialisten i Stockholm – BSIS.

Panagiotis, som bara kan några enstaka ord svenska, berättar att han jobbade i många år på företaget utan skriftligt kontrakt.

– Jag fick aldrig något anställningsavtal fast jag bad om det flera gånger, säger han.
Samma sak berättar flera kollegor.

Företaget satte i system att behandla oss byggnadsarbetare som slavar

Någon koll på vilken lön och ersättningar han och kollegorna skulle ha fick de därmed inte, trots att de omfattades av Byggnads kollektivavtal. Även flertalet kollegor vittnar om att de under många års arbete inte fick några skriftliga anställningsavtal.  Det visade sig även att företaget i flera år inte betalat ut ersättning för reskostnad, arbetstidsförkortning, helglön med mera.

– Företaget satte i system att behandla oss byggnadsarbetare som slavar. Vi fick för låga löner och inga ersättningar, samtidigt som vi jobbade mycket. De utnyttjade folks okunskap, säger byggnadsarbetaren Panagiotis Davrados.

Han var på företaget till 2014 och hjälper idag flera av sina kollegor.

Panagiotis Davrados

BSIS har tidigare erkänt att man gjort fel och betalat ut ersättningar i efterskott för två år tillbaka för flera av de anställda. Det handlar om ungefär 200 000 kronor, som Stockholms LS/SAC fått in till arbetarna som är medlemmar.

Nu tar arbetarna nästa steg för tiden dessförinnan: Krav på uteblivna löner och ersättningar för som mest tio år tillbaka. En stämning har lämnats in hos tingsrätten.

Först ska rätten ta ställning till vilka ersättningar de har rätt till och vilken lönenivå som är korrekt. Därefter kan de begära pengar.

Tio arbetare stämmer

De tio arbetarna stämmer BSIS i Stockholms tingsrätt.

Rätten ska avgöra vilken lönenivå och ersättningar arbetarna hade rätt till.

BSIS omfattas av kollektivavtal med Byggnads. Medlemmar i Byggnads kan endast kräva pengar/skadestånd för arbete två år tillbaka, enligt reglerna.

Nu krävs alltså ersättning för en tid då arbetarna inte var Byggnadsmedlemmar men ändå omfattades av avtalet. Därmed kan man kräva ersättning längre tillbaka.

Byggjobbarna vill ha ersättning och lön för arbete tio år tillbaka.

Arbetsplatserna de jobbat på är inte vilka som helst. BSIS har haft uppdrag vid renoveringen av regeringens kvarter Rosenbad samt riksdagens ledamotshus.

BSIS har ett 50-tal anställda och på deras hemsida beskrivs att de är DI:s Mästargasell, medlemmar i Byggföretagen, Svenskt Näringsliv, Almega, med flera. Bland kunderna lyfts storföretag som Skanska, Peab och Veidekke fram.

Det är jättekonstigt men det är så det går till i Sverige idag

– Företaget har varit bundet av Byggnads kollektivavtal i många år. De har ändå betalat för låg lön till de här arbetarna, inte gett de anställda anställningsavtal och har samtidigt varit på en massa arbetsplatser där allt ska gå rätt till. Det är jättekonstigt men det är så det går till i Sverige idag, säger John Nordmark, juridiskt ombud för arbetarna. Han är verksam på Stockholms LS av SAC Syndikalisterna.

Han menar att företaget betalat löner helt efter eget huvud under åren och inte följt avtalet.
Stockholm LS har krävt att företaget skulle redovisa fysiska anställningskontrakt. Men utan resultat.

På senare tid fick vissa av dem som gick med i Byggnads kontrakt och klassades där som byggstädare. Men det är helt fel, enligt arbetarna själva, som vittnar om att de framförallt jobbade som byggnadsarbetare med olika tjänster i byggbranschen. Det kunde exempelvis röra sig om att bära in byggmaterial.

Ett liknande aktuellt fall där Byggnads hävdar att anställda klassats fel finns i en stämning som nyligen gjordes mot JM. 

Men vilken effekt får det att det saknas skriftliga anställningsavtal när rätten ska bedöma om de fått rätt lön eller inte?

– Det blir svårare att bevisa vad som bestämts men det borde drabba arbetsgivaren. Man ska inte gynnas av att handla fel, säger John Nordmark.

De båda kollegorna vittnar om en tuff tid också vid sidan om löner och villkor på företaget. Både de och flera kollegor vittnar om hårt slit, om en råhet, om folk som mobbats.

Två av de före detta anställda på BSIS som stämt företaget.

Panagiotis Georgopolus beskriver hur han blev attackerad av arbetskamrater i Rosenbad, efter att han krävt sin rätt av företaget. Samtidigt blev han själv anklagad för misshandel. Ord står mot ord men han förlorade jobbet.

I en förlikning vid Stockholms tingsrätt 26 september i år betalade företaget honom 100 000 kronor i ersättning. Han lider själv av sviter efter det som hände, fick ont i nacken och är sjukskriven.

Panagiotis Davrados blev uppsagd från BSIS 2014. Då hade han blivit opererad för bråck.

– Jag fick bråck av det hårda jobbet med lyft av tunga byggmaterial. När jag blev opererad fick jag ingen sjuklön, de sa att det var eftersom jag var timanställd och jag hade heller inget anställningsavtal. Sedan blev jag uppsagd, säger han.

BSIS vd Kostas Psomas vill inte kommentera stämningen. Han kände inte till att företaget blivit stämt och säger att det kom lite som en chock.

– Vi har inte fått någon stämning till oss, så jag kan inte kommentera den.

Han vill heller inte säga något om den tidigare uppgörelsen med Stockholm LS. Om det faktum att man tvingats betala ersättningar i efterhand. Även Byggnads har på central nivå drivit ett fall om reseersättning.  

Jag har uppgifter om att ett flertal av era anställda inte fått några skriftliga anställningskontrakt under många år. Hur kommer det sig?

– Det stämmer inte. Våra anställda har anställningsavtal, säger Kostas Psomas. 

Har alla haft skriftliga anställningsavtal under alla år?

– Ja, alla har haft anställningsavtal.

Kostas Psomas tillbakavisar den allvarliga kritiken mot arbetsförhållandena inom företaget och vänder sig kraftfullt mot liknelsen med slavförhållanden.

Men är det inte mycket som blivit fel?

– Det är inga tuffa villkor. Allt utgår enligt kollektivavtal. Alla villkor är korrekta, säger han

Anställningskontrakt

Enligt lagen om anställningsskydd måste arbetsgivaren informera sina anställda skriftligt om alla villkor som är av betydelse för anställningen, som anställningsform, vilket arbete man har, arbetstider, och vilket kollektivavtal som gäller.

Men någon sådan information fick många av arbetarna alltså aldrig på papper, hävdar arbetarna själva. Vissa fick under en kortare period kontrakt där de klassades som byggstädare, vilket de menar inte alls stämmer med arbetsuppgifterna.

Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tio arbetare stämmer byggbolag: "Utnyttjade folks okunskap"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig