Timmy får kalla handen igen: "Arbetsskadeförsäkringen en illusion”
Han drabbades av diskbråck i jobbet som snickare och utvecklade kronisk smärta. Nu har Timmy Berglund fått avslag på ansökan om livränta och tappat tron på systemet.
2016 fick snickaren Timmy Berglund diskbråck på jobbet. Han opererades, men blev inte bättre utan utvecklade istället kronisk smärta. För ett år sedan stod han inför förvaltningsrätten i Karlstad och berättade om sitt fall. Byggnadsarbetaren skrev om det mötet här.
Men rätten lyssnade inte. Timmy och fackförbundet Byggnads överklagade till kammarrätten och förra veckan kom domen. Kammarrätten i Göteborg avslår överklagandet med hänvisning till att Timmy har en psykisk ohälsa i botten, bland annat en tidigare depression, vilket kan ha bidragit till att skadan blev så långtgående.
– Jag blir både frustrerad och förbannad när jag läser domen, säger Timmy Berglund. Den här gången godkänner de mitt diskbråck som en arbetsskada, det borde räcka i sammanhanget. Men nu är det plötsligt följdskadorna de inte godtar.
Kammarrätten skriver: ”Mot bakgrund av vad som anges i den medicinska utredningen om Timmy Berglunds psykiska ohälsas betydelse för smärtutvecklingen anser kammarrätten inte att övervägande skäl talar för ett samband mellan hans arbetshindrande sjukdomsbesvär i form av diskbråck med kronisk smärta och faktorer i hans arbete. Han har därför inte rätt till arbetsskadelivränta för sjukdomsbesvären.”
Timmy Berglund har levt med psykisk ohälsa i hela sitt liv, berättar han. Men ansökan om livränta har sin grund i en konkret, fysiologisk skada.
– Att jag har utvecklat en nervskada efter diskbråcket som jag ådrog mig i jobbet anser de beror på ”konkurrerande faktorer”. Det får inte finnas några tveksamheter om en ska bli erkänd livränta.
Timmy Berglund är djupt besviken över hur skyddsnätet fungerar.
– Hur många är det inte som lider av psykisk ohälsa? Att det ska bli en avgörande faktor i ett sådant här ärende är förkastligt. Då är det något väldigt snedvridet i systemet. Arbetsskadeförsäkringen framstår som en illusion, som bara finns för att vi ska tro att vi är skyddade.
Corina Covacio är överläkare i arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och har utrett Timmys fall. Hon instämmer i att det är faktorer i hans arbete som ligger bakom diskbråcket.
– Däremot kan psykisk ohälsa spela en betydande roll för utvecklingen av ett kroniskt smärttillstånd, säger Corina Covacio.
Corina Covacio förklarar hur domstolen kan ha resonerat. Det handlar om att Timmys nedsatta arbetsförmåga kanske inte beror på diskbråcket, utan på att smärtan blivit invalidiserande.
– Från att vara en lokala skada har det blivit ett kroniskt smärtsymtom, trots massor av behandlande insatser. Där har Försäkringskassan och domstolen bedömt att Timmys psykiska ohälsa kan spela roll i den här processen, säger Corina Covacio.
– Det är en svår bedömning, fortsätter hon. Men som jag ser det finns en kausal kedja, från belastning via nervskada till dagens centrala smärttillstånd. Vi kan bygga ett sådant resonemang om Timmy begär omprövning. Men det är inte säkert att domstolen köper det. Det beror på vilka länkar i kedjan de anser vara viktiga.
Timmy tänker nu gå en tredje rond mot Försäkringskassan, men börjar tappa orken.
– Vi ska begära omprövningsbeslut till Högsta förvaltningsdomstolen, mest för sakens skull. Jag ser inget hopp, men jag har kämpat så många år att jag gör ett försök till. Sedan är det tyvärr inget mer att göra. Blir det avslag är det bara att fortsätta leva så gott jag kan.
Hur mår du idag?
– Jag mådde dåligt redan före beslutet. Jag har tyvärr börjat äta morfin igen på grund av värken. Jag står i kö till en operation, där de ska prova att sätta in en ny smärtelektrod i ryggen. Jag står också i kö till ett rehabiliteringsprogram i Uppsala, men med coronan vet ingen när det kan bli av. Det är jävligt jobbigt, jag lider varenda dag.