info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tillverkare om murolyckan som dödade en byggnadsarbetare: "Hade kunnat undvikas"

En mur ska inte behöva rasa. Och ska man göra arbeten vid sidan av muren bör den först plockas ner. Det menar Benders, leverantör av byggstenar, efter dödsolyckan i Grebbestad då en anläggare omkom.

En mur rasade och skadade en anläggningsarbetare så illa att han senare dog. Men jobbet måste alltid utföras så att en mur aldrig riskerar att rasa, menar tillverkaren av byggstenar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang men har samma typ av sten. Foto: Benders/Mostphotos

En 30-årig anläggningsarbetare fick så svåra skador att han senare avled efter ett arbete vid en mur i Grebbestad i början av mars. Muren hade byggts av en tidigare entreprenör, ett arbete som behövde göras om enligt fastighetsägaren.

”Tragiskt”

Muren bestod av Benders Megastone 150 rakhuggen. Niklas Stark är produktchef på företaget. Han känner inte till olyckan när Byggnadsarbetaren kontaktar honom.
– En väldigt tragisk händelse som hade kunnat undvikas. Vi beklagar mycket det som hänt.

Följa anvisningar

Niklas Stark vill inte spekulera om orsaken. Däremot menar han att en mur aldrig ska behöva rasa. Han har aldrig hört talas om en liknande olycka.
– Vi säljer mycket av dessa samt liknande murstenar och det har vi gjort under väldigt många år. Det är viktigt att man följer våra monteringsanvisningar, men att man också anpassar dem för förhållandena där man faktiskt skall bygga.

Plocka ner

Stenen används till olika typer av stödmurar.
– Det är en risk att gräva vid sidan av muren medan muren står kvar, istället för att plocka ner den. Har man plockat ner muren så har man tagit bort risken för olyckor, säger Niklas Stark.
Vid efterarbeten på en sådan mur rekommenderar han att man montera ner muren i samma takt som man gräver ur.

I detta fallet kan det ha varit en nackdel

Limmad mur

I en tidigare artikel reagerade såväl arbetsgivare som fastighetsägare på att muren var limmad. Detta gjorde att muren hängde ihop och blev tyngre istället för att falla i mindre delar, menade de.
Niklas Stark håller med om att limning kan göra att större partier kan falla ner om muren väl rasar. Men han menar samtidigt att muren inte ska rasa alls.
– Det kan vara en fördel att limma muren för då blir den blir starkare och hänger ihop. I detta fallet kan det ha varit en nackdel om man valde att inte plocka ner den och då trillade hela muren på en gång istället för att ha fallit sten för sten. Men också en vanlig sten väger ganska mycket.

Enligt monteringsanvisningarna bör vissa delar av muren limmas. Det gäller bland annat överdel och andra utsatta delar.

Lutar mot fyllningen

Niklas Stark säger att en stödmur av Megastone alltid lutar mot fyllningen och att det, tillsammans med dess klackar och geonät vid högre murbyggnationer, är en viktig del av konstruktionen. Det är viktigt att följa alla steg och att muren grundläggs och återfylls med rätt material och på rätt sätt. Han säger också att företaget inte rekommenderar några fristående murar högre än 60 centimer. Aktuella muren i Grebbestad var enligt uppgift cirka 170 centimeter hög.

Gå  med i Byggnadsarbetarens Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tillverkare om murolyckan som dödade en byggnadsarbetare: "Hade kunnat undvikas"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig