info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tillverkare om maskinerna: "Klart det går att få ner vibrationer"

Hur ska man minska vibrationsskadorna i framtiden? Och vad görs redan nu på maskinsidan? Vi har pratat med tre tillverkare.

Foto: André de Loisted

Johan Söder, produktchef, Makita Sverige, som bland annat tillverkar bilningshammare, tigersågar och borrhammare. Produktutveckling: Japan.

Varför har ni fortfarande maskiner med skadliga vibrationsnivåer?

Läs också Mats om arbetsskadan: "Händerna är obrukbara"

– Vi måste möta hela marknaden med våra produkter så därför har vi fortfarande flera olika slags maskiner. En avvibrerad maskin är dyrare eftersom det lagts mer teknik och utveckling på en sådan maskin än en klassisk borrhammare. Vi har bilningshammare som förbättrats så att man får jobba med den en hel arbetsdag, vi har också en tigersåg med låga vibrationer men vi har även billigare maskiner med högre vibrationstal. Det beror på efterfrågan.

Varför har ni inte minskat vibrationerna på alla maskinerna?

–  Det sker hela tiden en förbättring. Det är klart att det går att få ner vibrationerna, men vissa maskiner har begränsningar. Vi gör ofta förfrågningar på förbättringar till Japan, där vår produktutveckling sker.

Ulf Olsson, utbildningsansvarig på Dewalt, som bland annat tillverkar bilmaskiner, tigersågar och borrhammare. Produktutveckling: Tyskland, England och USA.

Varför har ni fortfarande maskiner med skadliga vibrationsnivåer?

Läs också Forskare om vibrationer: ”Maskinerna kan göras säkra”

– Vi arbetar målmedvetet med att vibrationsdämpa våra verktyg. Faktum är att 80 procent av alla verktyg på marknaden har en vibrationsnivå över 2,5m/s², det vill säga skadlig nivå över tid. Orsaken är mekaniska och tekniska begränsningar som delvis hindrar effektiv vibrationsdämpning. Viss teknik är också omgärdad av patent.

Handlar det om pengar och vad gör ni?

–  Nej, en mindre vibrerande maskin behöver inte bli dyrare. Vi har nu en 30-kilos mejselhammare som man kan jobba med en hel dag, samt de lägst vibrerande 18-voltshammarna på marknaden. Vi arbetar med tekniker som avvibrerade handtag, motviktsbalanser, samt att reducera rekyler i slagskapande mekaniken. Vi utbildar kunder.

Oscar Borgenhede, produktchef, Hilti, som bland annat tillverkar bilningshammare, tigersågar och borrhammare.

Produktutveckling: Tyskland och Lichtenstein.

Varför har ni fortfarande maskiner med skadliga vibrationsnivåer?

– Det handlar om tekniken. Den som använder en bilningsmaskin, till exempel, vill ha en maskin som slår hårt, tar sönder betongen. Då är en utmaning att ta ner vibrationerna och samtidigt ha kvar funktionen. Hilti arbetar kontinuerligt med att utveckla lösningar som ger optimal produktivitet till så låga vibrationsvärden som möjligt.

Vad gör ni för att ta bort vibrationerna?

– För oss handlar det om kunskap och bättre produkter. Vi har anställda med hög kunskap, så att de kan hjälpa våra kunder och erbjuder utbildning kring vibrationer. Låga vibrationer är högprioriterat under produktutvecklingen. Ett exempel är en mejselhammare där vibrationsvärdet gick ner från 12 m/s² till 4,8 m/s² från en tidigare generation.

Noll vibrationsskador
  • Projektet ”Noll vibrationsskador” startade 2017 och har en projekttid på 2,5 år.
  • Målet är att med nyutvecklad teknik och bättre användning av känd kunskap ta bort vibrationsskadorna.
  • Vibrationerna ska tas bort vid källan, maskinen.
  • Målet är att utveckla säkra produkter så att de kan serietillverkas.
  • Maskinanvändarna ska få kunskap för bättre kravställande på maskiner.
  • I projektet ingår maskinanvändare som exempelvis NCC, Skanska och Betonghåltagning i Göteborg, samt ett flertal maskintillverkare.
  • Forskningen utförs på RISE, Göteborgs universitet, Lunds universitet, Malmö Högskola, Umeå Universitet, samt Chalmers.
  • Arbetsmiljöverket,  Byggnads och Sveriges Byggindustrier, ingår i en referensgrupp, liksom Teknikföretagen och Transportföretagen.
Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tillverkare om maskinerna: "Klart det går att få ner vibrationer"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig