info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tidigare Serneke-anställda om konkursen – trodde på vändning

Det var turbulent i företaget under en längre tid. Men beskedet att Serneke Sverige skulle gå i konkurs kom som en totalt överraskning för många av bolagets anställda. ”Trodde inte det var så illa”.

Tidigare Serneke-anställda om konkursen
Richard Blommé var anställd snickare på Serneke i Örebro. Foto: Pressbild / Privat

Sernekekonkursen har påverkat byggarbetare runt om i hela landet. Det som redan nu visa sig vara den största byggkonkursen under 2025 kom som en total överraskning för många byggarbetare.

Richard Blommé, 41, arbetade som snickare för Serneke i Örebro.

– Man har ju förstått att läget var tufft. Men beskedet i tisdags kom som en chock. Jag har aldrig varit med om det här tidigare.

Anade du att något var på gång?

– Nej. Det har ju varit turbulent en längre tid och man har ju hört att det varit likviditetsproblem. Men i och med affären med Mutares (tyska investmentbolaget som köpte entreprenadverksamheten) var det många som började tro att det skulle föra med sig något positivt. Så konkursen kom väldigt oväntat skulle jag säga.

Nytt jobb på mindre företag

Tur i oturen för Richard är att han redan i höstas blev varslad från Sernekes avdelning i Örebro, på så vis har han redan kunnat förbereda sig. Han och cirka ett dussin kollegor fick veta att deras tjänster skulle upphöra i slutet av januari. I flera månader har Richard försökt söka sig till en nytt företag.

– Som det har blivit nu är jag nästan glad över att man blev varslad. Jag har lyckats hitta ett nytt jobb på en mindre firma. Men det är långt ifrån alla som har haft en sådan tur. Jag har många kollegor som inte har en aning om vad som ska hända nu.

LÄS ÄVEN: Hundratals byggarbetsplatser står stilla

Vad händer för dig närmaste tiden?

– Vi höll på med ett väldigt spännande projekt, men det fick ett abrupt slut. Det är fortfarande ett hus som återstår att byggas, men det vi är tillsagda att göra nu är bara att ”säkra värdet på byggarbetsplatsen”. Det är ingen produktion på en enda arbetsplats. Konkursförvaltaren har ett otroligt jobb att göra.

LÄS ÄVEN: Carl kom inte in på Serneke-bygget

Var med om samma sak tidigare

Håkan Fritz, 56 år, var också anställd av Serneke och var arbetande arbetsledare på en byggarbetsplats i Landskrona när han fick beskedet om konkursen. Han är uppgiven över situationen.

– Ja, vad ska man säga. Vi har gått i konkurs och jag blir arbetslös. Men det är bara att bita ihop.

Vad händer för dig nu?

– Vi väntar på vad som ska hända med konkursen, men har inte fått någon ny information mer än att vi inte får jobba vidare. Vi är kvar på vår arbetsplats och säkrar upp den, det måste vi göra. Det är vår skyldighet att se till att skalskyddet är intakt.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Ja, det har jag faktiskt. Det var nog mer än 30 år sedan, då jag jobbade när Bygg-Paul gick i konkurs. Men ska jag vara ärlig är det knappt så att jag kommer ihåg någonting från vad som hände då eller vad man gjorde. Men som sagt. Det är bara att bita ihop.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tidigare Serneke-anställda om konkursen – trodde på vändning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig