info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Testpiloterna i bygg: Så vill vi ha våra arbetskläder

Ingen plats för vare sig byst eller höfter och väldigt mycket luft framtill i brallorna. Så kan man sammanfatta hur jobbkläder i byggbranschen har varit designade. För män helt enkelt. Men allt fler märken satsar numera på egna kvinnokollektioner. Snickaren Kristin och kranföraren Jessica har varit testpiloter.

Snickaren Kristin Brandenberg har varit testpilot för arbetskläder som bättre ska passa kvinnors kroppar. Foto: Blåkläder, Privat

– Att vara byggnadsarbetare är ett rörligt yrke. Jag står på stegar, kryper på knä och bär tungt. Då är kläder som sitter dåligt jättejobbigt, säger snickaren Kristin Brandenberg som just nu bygger lägenheter i Skanskas regi i Karlstad.

Därför nappade hon på ett upprop där märket Blåkläder sökte kvinnliga testpiloter för att ta fram bättre anpassade arbetskläder för kvinnor.

– Visst finns det en del redan men det behövs mer och bättre. Jag har till exempel svårt att knäppa regn- och vinterjackor på grund av att mina höfter är i vägen i det sortiment som vi får välja från på mitt jobb.

I hela mitt liv har jag gått i herrkläder på jobbet. Så ska det inte behöva vara.

Kranförare Jessica Hansson. Foto Privat

En annan kvinna som också varit med i panelen är tornkranföraren Jessica Hansson som just nu jobbar med det nya akutsjukhuset i Västerås.

– I hela mitt liv har jag delvis gått i herrkläder på jobbet. Så ska det inte behöva vara. Brallorna har slitits sönder mellan låren men haft gott om plats framtill. Jag behöver kläder som sitter ordentligt. Det är ett arbetsmiljöproblem att det inte har funnits även om jobbet har varit förstående och låtit mig köpa kläder utanför det vanliga katalogsortimentet.

Även Jessica har testat byxor.

– De absolut skönaste brallorna jag haft i mitt yrkesliv. Tyget var tunt och jag trodde först inte att det skulle palla för tuffa miljöer men byxorna är fortfarande hela efter ett år!

”Ser faktiskt olika ut”

Initiativet från Blåkläder föddes ur ett behov. Allt fler kvinnor i branscher där det bara fanns herrkollektioner gjorde att företagets produkt- och marknadsavdelning såg en möjlighet.

– Byggbranschen känns inte så välkomnande för kvinnor om det inte ens finns arbetskläder att få tag på. Män och kvinnor ser ju faktiskt olika ut och behöver olika passform, säger Fredrika Karlsson, social media manager på företaget.

Fredrika Karlsson är också stolt över att testforumet blivit en mötesplats för kvinnor inom bygg och i andra ofta mansdominerade branscher som kräver arbetskläder.

Det allra första önskemålet var kanske det enklaste; mössa med hål för tofsen. Därefter justerbar midja på byxorna. Foto: Blåkläder

Damkläder en dörröppnare

Men Blåkläder är inte ensamma. På Jobman tog klädkollektioner för damer fart på riktigt för cirka fem år sedan.

– Vi har inte alla modeller men jobbar för att ha damkläder i så många yrkeskategorier som möjligt: måleri, konstruktion och så vidare, säger produktutvecklingsansvariga Anne-Lie Engwall.

Det som framför allt har varit populärt är annorlunda passform på brallorna så att knäskydden hamnar rätt och att det finns många fler storlekar att välja mellan.

– Vi säljer så klart inte lika mycket av damkläderna men det är ändå en dörröppnare för oss. Många återförsäljare kräver att vi har kläder för både dam och herr.

Svårt att röra sig

För Kristin är arbetskläder något hon har på sig dagligen, året runt, och därför är de så viktiga.

– Att gå och oroa sig för att brallorna ska åka ned för att de sitter dåligt är inget kul, förklarar hon. Om du har breda höfter men smal midja har du fått stå ut med att ha alldeles för stor storlek. Det blir svårare att röra sig då.

Justerbar midja är ett sätt att anpassa byxor. Foto: Blåkläder

Jessica är inne på säkerhetsaspekten:

– Till en början hade dambrallorna mindre fickor. Jag kunde bara ha mobilen stående i fickan, inte liggande. Risken är ju att jag tappar den när jag klättrar 70 meter upp i kranen. Då har jag garanterat ingen mobil kvar. Ännu värre skulle vara om någon får den på sig. Det är klart att vi behöver lika stora fickor som killarna.

Läs mer: 60 år i arbetsbrallor – från hängselbyxa till stretch och sport


Gå med i Byggnadsarbetarens Facebookgrupp ”Arbetsmiljö på bygget”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Testpiloterna i bygg: Så vill vi ha våra arbetskläder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig