info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Efter jobbet

Ta en tupplur – med gott samvete

Nu när höstmörkret börjar suga kraft är det ännu viktigare att sova bra. Jaga bort tröttheten och håll fokus på bygget med sömnexperten John Axelssons bästa tips.

Med hårt fysiskt arbete följer ett större sömnbehov. Om nattsömnen varit halvdan är en power nap nästan alltid ett bra tips. Foto: Colourbox

1. Ta en tupplur

Byggnadsarbetare som jobbar hårt fysiskt har ett större behov av sömn än andra. Har du fått lite halvdan nattsömn är det bra att ta igen det med en power nap, till exempel på lunchrasten. Det kan räcka med fem, tio minuter för att komma i bra form igen.

– Korta tupplurar är alldeles utmärkta sätt att kompensera när man fått lite sömn. Det rekommenderar jag för alla, förutom dem som har problem att somna på kvällen, säger John Axelsson.

Läs också De sover bäst på bygget – oväntad vinnare

2. Varva ner tidigt

Eftersom en byggnadsarbetares dag ofta börjar tidigt gäller det att somna tidigt också. Varva ner i god tid på kvällen. Det kan vara viktigt att förklara läget för anhöriga och familjemedlemmar för att slippa sent slammer i köket, sena telefonsamtal och hög tv-volym från vardagsrummet.

John Axelsson tipsar om att det är lättare att somna in om belysningen varit dämpad under kvällen.

3. Håll mattiderna

Matvanorna hänger ihop med sömnen. Det gäller att äta på bestämda tider för att ge sig själv de bästa förutsättningarna att sova riktigt bra. För dig som jobbar skift är det här inte enkelt.

– Det är extra svårt för dem som arbetar fysiskt i skift, de behöver ju sin mat. Men om man jobbar natt ska man ändå försöka att äta så lite som möjligt. Det är viktigt att bibehålla sin normala matrytm, säger John Axelsson.

4. Flytta skärmarna

Ett sms precis när du är på väg att somna, uppdateringar på Facebook, sena nyheterna på tv:n. Det finns flera orsaker till att skärmar i sovrummet gör det svårare att somna in. Ett bra sömnknep är att byta ut mobilens väckningsfunktion mot en klassisk gammal väckarklocka och flytta ut varenda skärm från sovrummet.

Har du en tendens att ligga och titta på väckarklockan när du vrider dig i sängen – vänd bort urtavlan.

Och du, se upp för …

… för mycket kaffe Kaffepauser på jobbet är helt okej. Problemen kommer om du slurpar i dig stora koppar på eftermiddagen eller kvällen.

– Vräk inte i dig kaffe i slutet av dagen. Vi påverkas olika av koffein, men de flesta kan få problem med sömnen, säger John Axelsson.

… att träna sent Att byggnadsarbetare har ett fysiskt jobb ska enligt forskning vara positivt för sömnen. Träning ska också göra det lättare att somna. Men många blir pigga efter ett pass och behöver någon timme för att varva ner, medan andra kan somna direkt efter duschen. Känn efter hur träningen påverkar din sömn och planera därefter. Ska du verkligen hänga med på innebandyn halv nio?

Att tänka på kring sömn

Problem om man sover dåligt

  • Du kan bli en riskfaktor på jobbet när du blir mindre koncentrerad efter dålig sömn.
  • Sover du mindre än sex timmar per natt en längre tid ökar riskerna för hälsoproblem som övervikt, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Fördelar om man sover bra

  • Bättre skydd mot infektioner.
  • Lättare att lära sig saker.
  • Du kan fokusera på det du vill och behöver göra.

 

Johan Fyrk
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ta en tupplur – med gott samvete

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig