”Allmän visstid måste avskaffas”
Anställningsformen allmän visstid skapar otryggare anställningsvillkor. Ändra lagen så att arbetsgivare inte kan anställa tidsbegränsat utan skäl, är ett förslag inför kongressen i maj.
Anställningsformen allmän visstid infördes av alliansen 2007 och gör det möjligt för arbetsgivare att anställa med tidsbegränsning, utan att behöva ange några särskilda skäl för det. Nu kommer flera förslag till Byggnads kongress om att stryka allmän visstid ur LAS, då det ses som en utveckling mot otryggare arbetsvillkor.
”Det är lagstiftningen som gör det möjligt att anställa tidsbegränsat trots att det saknas objektiva skäl för det. Då är det också lagstiftarens ansvar att täppa till den möjlighet till missbruk som lagen ger. Lagen måste utformas så att arbetsmarknadens parter hänvisas till att avtala om hur tidsbegränsade anställningar ska användas”, skriver region Stockholm-Gotland i en motion.
Byggnads förbundsstyrelse menar dock att förändringarna ska ske genom kollektivavtal, inte lagändringar, och avslår denna och en annan motion om att avskaffa allmän visstid.
Region Stockholm-Gotland vänder sig också mot möjligheten till så kallad hyvling och föreslår att lagen om anställningsskydd justeras så att anställningsskyddet även omfattar sysselsättningsgrad, inte bara anställningen i sig. Idag kan arbetsgivare dra ner antalet timmar för tillsvidareanställda och samtidigt nyanställa på deltid. Men det har aldrig varit lagstiftarens intention, menar motionären. Det skriver även förbundsstyrelsen under på och bifaller förslaget.
Socialdemokraterna vill också ta bort allmän visstidsanställning. Teres Lindberg (S) med flera lämnade i höstas in en riksdagsmotion i frågan. Arbetsmarknadsutskottet ser just nu över ärendet som tas upp för beslut den 25 april.
Näringsminister Mikael Damberg (S) har tidigare sagt att han inte ser något parlamentariskt stöd för en förändring i dagsläget, men att allmän visstid blir en ”viktig fråga i valrörelsen”.