Svenskar i Norge nekas försäkringshjälp
Det är ett känt faktum att det finns många fallgropar om man arbetar i Norge och råkar bli sjuk. Den som jobbar i Norge utförsäkras till exempel ur den svenska avtalsförsäkringen. I det norska systemet sjunker också sjukersättningen drastiskt, efter ett års sjukskrivning.
I dag håller elektrikern Nils-Åke Antonsson och muraren Ulf Åhs en presskonferens på Byggnads i Värmland med anledning av att socialdepartementet givit besked om att regeringen inte kan göra något för de drabbade.
– Det är för jävligt. Jag har varit sjukskriven sedan 1996 och har förlorat mellan 550 000 och 600 000 kronor på grund av att jag råkade bli sjuk i Norge, säger Ulf Åhs. Jag blev uppmuntrad att åka dit och jobba av arbetsförmedlingen. De sade att vi är lika skyddade i det norska systemet som i det svenska.
Ulf Åhs anser att skyddet för gästarbetare måste bli bättre, särskilt sedan arbetsmarknadsstyrelsen gått ut med riktlinjer till alla arbetsförmedlingar, om att arbetsförmedlarna ska börja anvisa arbetslösa lämpliga arbeten utomlands.
– Försäkringsproblemet bör väl i rimlighetens namn lösas innan man skickar iväg folk till andra länder, säger Ulf Åhs.
Åhs menar att han själv och andra byggnadsarbetare i samma situation, är levande exempel på hur det kan gå om man drabbas av sjukdom eller olycksfall i Norge.
– Vi har fallit mellan två stolar och vi stödjer snickaren från Lysvik som vägrade ta jobbet i Norge. Nu måste politikerna ta tag i det här innan man skickar iväg folk, säger han.
Snickaren Per-Olof Persson tackade nej till ett byggjobb på ett bemanningsföretag i Norge vilket ledde till att a-kassan sänkte arbetslöshetsersättningen.
Per-Olof Persson överklagade beslutet. Nyligen gav dock kammarrätten a-kassan rätt. Kammarrätten hänvisade till att den sociala tryggheten är reglerad i EG-förordningar och Nordiska konventionen om social trygghet.
Arbetsmarknadsstyrelsen (ams) skickade nyligen ut en skrivelse till alla arbetsförmedlingar om att de bör fortsätta anvisa arbete i ”annat land”. Enligt AMS, ska arbetsförmedlarna rapportera till a-kassan, om den arbetslöse tackar nej. A-kassan kan då sänka ersättningen som en slags sanktion mot den arbetslöse.
Sänkt a-kassa kan drabba alla som varit arbetslösa mer än 100 dagar och som bor i ”gränstrakter”.