info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartjobbsbankomaten – så här funkar den

Byggfuskarnas nya upplägg är lika lätt som svårupptäckt. De tar helt enkelt tillbaka en del av lönen från arbetarna.

Det oseriösa byggföretaget tvingar den anställda att betala tillbaka en stor del av lönen. Foto: Mostphotos

Så här fungerar det när oseriösa bolag tvingar sina anställda att betala tillbaka delar av sin lön.

1. Så går det till

Det oseriösa byggföretaget anställer en arbetare, men ser till att få ut så mycket bidrag som möjligt för den anställda. Det kan handla om lönebidrag, nystartsjobb eller introduktionsjobb. På ytan betalas en korrekt lön ut, så att varken fack eller myndigheter misstänker något. Men sedan tvingar företaget den anställda byggaren att betala tillbaka större delen av lönen.

2. Därför växer det

Svartjobb synas allt hårdare i Sverige och reglerna blir tuffare. Då har upplägget med att ta tillbaka löner vuxit kraftigt.

– Lyckas man med det här upplägget är det oerhört lukrativt. Löner är en stor kostnad i Sverige. Får man ner den på det här sättet har man ett helt annat prisläge i anbuden, säger Pia Bergman, rikssamordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

3. Svårt att upptäcka

Upplägget är svårt att bevisa. Det flesta anställda som blir av med delar av sin lön vågar inte anmäla. Många av dem är illegala immigranter som inte vill ge sig till känna. Andra tror på arbetsgivaren, som ofta hävdar att de anställda måste betala dyrt för husrum, resor och andra avgifter. För myndigheterna är det mycket tidskrävande att kontrollera vad de anställda gör med sina privata pengar.

4. Ökning

Upplägget med att kräva tillbaka lönen började inom bärbranschen, fortsatte till skogsnäringen och har sedan spridits till andra branscher.

– Det här upplägget har ökat inom bygg. Vi hittar det ofta genom tips via facket och börjar prata med de här individerna. Då kan vi se att pengar kommer in på deras konton för att sedan försvinna iväg oförklarligt. Vi kan se att det sker, men att bevisa det, det är en annan fråga, säger Pia Bergman.

Läs också Så fuskar utländska företag – ger 40 kronor i lön

5. De drabbas

De flesta byggarbetare som tvingas betala tillbaka sin lön kommer från Baltikum eller från före detta Sovjetstater. Där är lönenivån låg och viljan att komma till Sverige hög. Flera av de utnyttjade arbetarna känner sig inte utnyttjade, eftersom alternativet till en mycket låg lön i Sverige kan vara ännu värre.

Myndigheter som samarbetar mot lönefusket: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Migrationsverket, Försäkringskassan, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartjobbsbankomaten – så här funkar den

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig