info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svårt sjuk nekas sjukpenning

Formsnickaren Peter Boman har allvarliga skador i ryggraden. Trots det har han inte fått sjukpenning på över ett halvår. Orsaken: Försäkringskassan vill inte betala ut pengar.

-Det är inte humant. Sex månader utan pengar med så här stora skador på ryggen och jag ligger nu på operationsbordet. Jag har jobbat i hela mitt liv och betalat in till försäkringen varje månad sedan jag var sjutton år via skattsedeln. Det här är skandal, säger Peter från sjukhussängen.
I mars förra året stelopererades Peter på tre olika nivåer i ländryggen på grund av flera diskbråck. Läkaren sjukskrev honom först i sex månader och sedan en månad åt gången. Under denna period fick han sjukpenning från Försäkringskassan.

Började jobba

I höstas kände han sig helt besvärsfri och började jobba igen. Det var med glädje i kroppen han stegade in på arbetsplatsen på Peab i Sundsvall där han fått en anställning som arbetsledare. Jobbet passade bra med tanke på att han var stelopererad. Men glädjen blev kort. Efter två veckor slog smärtan till i nacken och han fick feber, problem med synen och balansen. Både Peter och hans läkare blev lika förvånade.
-Vi förstod ingenting. Helt plötsligt blev jag dålig igen. Läkaren kom småningom fram till att det var ett gammalt diskbråck i nacken som orsakade mina besvär, säger Peter.
Men Försäkringskassan ansåg att han kunde jobba och ingen sjukpenning betalades ut. Detta trots att det var omöjligt för Peter att arbeta med de besvär han hade. Arbetsplatsen var näst intill perfekt för en person med ryggskador, men Peter var för sjuk för att kunna jobba.

Ryggmärgen klämdes

Peter remitterades till röntgen och i februari fick han beskedet att diskbråcket klämde fast ryggmärgen. Senare fick han veta att han måste opereras så snabbt som möjligt för att inte riskera allvarliga skador i resten av kroppen.
I förra veckan opererades Peter igen, för att ta bort den felande disken i nacken och byta denna mot en så kallad ”titanbur”, fortfarande utan att få sjukpenning från Försäkringskassan.
Dagen efter att Peter opererats, gav Försäkringskassan dock besked om att sjukpenning för mars och april betalats ut, men sjukpenning för tiden 14 november till 28 februari fick han inte. Byggnads har hjälpt Peter att ansöka om omprövning, och enligt Försäkringskassan är väntetiden cirka 15 veckor.
Vi ställer frågor om Peters ärende till Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan:
Det fanns gott om dokumentation som visade diskbråck i nacken när Peter ansökte om sjukpenning från 14 november. Varför nekades han sjukpenning?
-Vi bedömde att aktivitetsbegränsningarna som var beskrivna av läkare, samt den dokumentation som kom in, inte styrkte att han hade nedsatt arbetsförmåga för att vara berättigad till sjukpenning. Senare såg vi att han blivit sämre och bedömde då att han hade rätt till ersättning från den 1 mars.
Då gjorde ni alltså en felbedömning från början? Det visade ju sig att ryggmärgen klämdes ihop av diskbråcket och att detta orsakade hans besvär?
-Det är viktigt att Peter begära omprövning av beslutet. Han kan även gå vidare och överklaga sen om han känner att han inte är nöjd med beslutet.
FK hänvisar ofta till att man ska överklaga. Men det tar tid. Är det acceptabelt att en patient får vänta i sex månader på inkomst?
-Tyvärr har vi alldeles för långa väntetider när vi omprövar. Vi sätter in alla resurser vi kan, för att minska balanserna när det gäller de omprövningar vi har fått in på sjukpenningsområdet.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Där publiceras Byggnadsarbetarens artiklar om försäkringar och pension.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svårt sjuk nekas sjukpenning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig