Svampens arvtagare – så byggs Lyra: "Rätt så mycket betong..."
Betong och armering som ska tåla många års högt vattentryck.
Byggarna vid Örebros nya vattenreservoar Lyran ställs inför stora utmaningar.
Vattentornet Svampen är Örebros största landmärke och togs i bruk redan 1958. Men Svampens tid som vattentorn är snart över. Nu byggs vattenreservoaren Lyran för att säkra örebroarnas vattentillgång. Henrik Kemmer, arbetsledare på Lyra för huvudentreprenören NCC, berättar vad byggnadsarbetarna jobbar med för tillfället.
– Vi gjuter två cisterner i en byggnad som kommer att bilda den nya vattenreservoaren. Före semestern gjorde vi klart alla väggar runt cisternen. Just nu håller vi på med locket och att göra det tätt.
Vilka utmaningar finns med locket?
– Det är stora balkar som ska klara av att hålla uppe det stora locket. Det gäller att få till armeringen. Locket är 25 centimeter tjockt, så det blir mycket armering. Vi gjuter halva tanken i stöten. Då är det ungefär 30 ton armering som ska ut och ligga på rätt ställe och det gäller att alla höjder stämmer.
Vad är svårast i övrigt?
– Det är ju inget vanligt husbygge, utan en stor konstruktion med rätt krånglig armering i vissa delar, så man måste vara noggrann. Det måste också spännas armering i den här konstruktionen och det har varit det svåraste att få till.
Hur då?
– Det är väldig noggrant var spänningspunkterna ska sitta för att man ska kunna spänna ihop konstruktionen ordentligt så att den klarar vattentrycket. Det har varit både horisontella och vertikala spännarmeringskablar som håller ihop konstruktionen, förutom den normala armeringen.
- Namn: Vattenreservoaren Lyra.
- Kapacitet: Kommer att rymma 15 000 kubikmeter vatten.
- Höjd: 35 meter hög på högsta punkten.
- Arkitekt: Lars Anfinset på Ett Ark Arkitektur.
- Huvudentreprenör: NCC Sverige AB.
- Byggtid: Mellan mars 2020 och hösten 2022.
Hur går det till att spänna armering?
– Man gjuter in i rör i väggarna, där man drar in en vajer i efterhand. Man spänner konstruktionen i efterhand med vajern, sedan gjuter man igen den. Det görs för att klara trycket från cisternen.
Hur mycket vatten kommer att rymmas i Lyra?
– Varje tank fylls med 7 500 kubikmeter vatten, så reservoaren kommer att rymma 15 000 kubik. Den ska ensam klara Örebros vattenbehov till 2050.
Hur många byggnadsarbetare jobbar med Lyra?
– Vi har haft en styrka på 20 man för NCC:s del, sedan har det varit underentreprenörer som ställningsbyggare, rörinstallatörer och hissmontörer.
Hur mycket betong kommer det att bli i reservoaren?
– Vi kommer att vara uppe i 3 700 kubik. Det är rätt så mycket betong.
När blir Lyra klar?
– Tornet ska stå klart hösten 2022. Vi blir klara med våra betongjobb i höst. Sedan har vi lite jobb kvar invändigt, med regling av innerväggar. Så kommer stålkonstruktionen på plats i höst, alltså det som ska bli själva konstverket runt Lyra.
Hur känns det att vara med och bygga Örebros nya landmärke?
– Jag är stolt över det jag gör. Dels är det en yrkesstolthet, att det blir bra och snyggt. Sedan kommer det för mig som örebroare att bli en fjäder i hatten att kunna säga jag varit med i ett sådant här projekt.