Stupstock på Skanska
Konflikten omfattar i nuläget sex byggen och ett åttiotal byggnadsarbetare enligt Byggnads. Martin Nilsson, lagbas på ett bygge av kedjehus, är en av dem.
– Vi vill kunna tjäna som snittet, säger han om tvisten.
Han konstaterar att man i så fall måste få upp riktpunkten till en högre nivå än vad Skanska erbjudit.
Stupstock sedan tre veckor
I nuläget tjänar Martin Nilsson och hans kolleger 158 kronor i timmen. Där ligger utbetalningsnivån som är vad som betalas ut som stupstock, den lön man alltså får när ackordsförhandlingarna har strandat. Stupstocken gäller formellt sedan den artonde mars men Martin Nilsson tjänade 158 kronor redan innan, i väntan på enighet i ackordsförhandlingarna. Enligt Byggnads ligger snittinkomsten i området på drygt 180 kronor.
Maktkamp i grunden
Freddie Åkerblom, ombudsman på Byggnads i Malmö, säger att det i grund och botten handlar om att Byggnads vill ha ordning och reda i lönesystemet. Han hävdar att Skanska har för låg riktpunkt. Han är också kritisk till att Skanska vill använda den så kallade nybyggnadslistan, som han kallar ”omodern och orationell”. Enligt hans beskrivning ger detta en låg förtjänst som Skanska justerar upp i efterhand genom att lägga till timmar, han kallar det för att föra in luft i systemet. När lönerna justeras i efterhand på det sättet blir det omöjligt för Byggnads att ha insyn i hur man ligger till längs vägen, arbetsgivaren har makten över lönesättningen.
Det är Byggnads beskrivning.
– Vår uppfattning är att Byggnads haft orimliga krav på lönerna, säger däremot Jonas Fogde som är kommunikatör på Skanska.
Han vill inte gå in mer i detalj och bemöta exempelvis bemöta påståendena om att Skanska för in ”luft i systemet”.
Sju byggen från början
I höstas var det sju Skanskabyggen som stod utan ackordsuppgörelse. Efter en central överenskommelse i december gjordes nya försök på lokal nivå, men man kom fortfarande inte överens. Och i mars gick det alltså så långt som till stupstock, ett av byggena var då avslutat.
Freddie Åkerblom säger att detta är den största konflikten av det här slaget som han varit med om och han säger att man har liknande diskussioner med Peab och NCC. Han uttrycker också en oro över hur kommande förhandlingar med Skanska, gällande nya ackordsbyggen, ska gå.