Ingen strejk för rörmokarna – nytt avtal på plats
Det blir ingen strejk. Byggnads och Installatörsföretagen lyckades till slut komma överens om ett nytt kollektivavtal.
Förhandlingarna pågick intensivt in i det sista. Men under onsdagsmorgonen 24 maj stod det klart att strejken, som skulle bryta ut klockan 09.53, inte blir av.
Byggnads och Installatörsföretagen lyckades till slut enas om ett nytt kollektivavtal.
– Det känns väldigt bra att den svenska modellen fortsätter att leverera och att vi lyckades enas om ett bra avtal utan att behöva ta till strejkvapnet. Nu har vi hittat en väg framåt som ska göra det lättare att stänga ute fuskande företag. Det här är en framtidsbransch och det är de seriösa bolagen som erbjuder bra villkor som ska få jobben, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.
Det man främst var oense om var frågor om installationsprojekts möjlighet till snabb och flexibel bemanning, samt sund konkurrens.
– Vi har haft förhandlingar där vi varit överens om mycket, med undantag för ett område. De förenklade regler för att anlita underentreprenörer som finns i vårt kollektivavtal har Byggnads velat avveckla. Behov av att öka upp bemanningen i projekt uppstår inte bara när arbetet kräver det. Det är också ett sätt att skapa en bra arbetsmiljö för företagens medarbetare genom att snabbt kunna ta in extra resurser vid sjukdom, vab och semester. Vi är glada att systemet blir kvar, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen, i ett pressmeddelande.
Nu blir det tillbaks och knega.
Albin Andersson är facklig kontaktperson för Bravida bostad i Uppsala. Han var beredd på strejk och förberedde sig in i det sista.
Med bara tjugo minuter innan strejken skulle starta fick han besked om att den var avblåst.
– Nu måste jag få veta vad avtalet innehåller, säger han och bläddrar i telefonen.
Han fick även skynda sig att larma kollegorna om att strejken var avblåst. På hans eget bygge var de tre som skulle gått ut i strejk.
– Frågan om att stoppa oseriösa underentreprenörer är viktigt för branschens framtid. Oseriösa bolag utan kollektivavtal och med usel arbetsmiljö ska inte få slå ut oss som är seriösa, säger Albin.
Albin tyckte det var skönt att ett avtal till slut kom på plats även om han upplevde ett stort stöd för en eventuell strejk.
– Förhoppningsvis har de löst frågan med hur man stoppar oseriösa underentreprenörer på ett bra sätt, det är en av våra viktigaste krav. Nu blir det tillbaks och knega, säger han.
Mattias Carlsson, skyddsombud och mb-ledamot på Bravida i Uppsala var nöjd att parterna kom överens till slut. Nu vill han ta del av mer innehåll och detaljer i avtalet.
– Det var viktigt att stå upp för att mota arbetslivskriminaliteten. Vi ser hur den breder ut sig överallt.
Avtalet gäller i två år och omfattar enligt Byggnads betydligt mer än bara högre lön. Bland annat starkare regler när underentreprenörer ska anlitas och den nya kontrollfunktionen ”Svensk byggkontroll”.
Löneökningen sker utifrån det så kallade ”märket”, industrins avtal, och landar på 7,4 procent fram till sista april 2025.
Det innebär en löneökning på minst 9,24 kronor i timmen från 1 maj i år.
Enligt Byggnads kommer en genomsnittlig lön i yrket på 40 000 kronor öka med 2 900 kronor under avtalsperioden. I exemplet innebär det ungefär plus 1 600 kronor i år, och 1 300 kronor från i maj 2024.