Storbyggare kritiserar Byggföretagen: ”Värnar inte de seriösa”
Mitt under brinnande avtalsrörelse får Byggnads ett oväntat stöd från ett av landets största byggbolag. Som det är idag värnar Byggföretagen inte de seriösa företagen, menar chefen för koncernen som äger SH Bygg.
SH Bygg, i huvudsak aktiva i Uppland och Storstockholmsområdet, är ett av landets större byggbolag med sina cirka 430 anställda. Omsättningen under 2021 landade på 1,6 miljarder kronor.
Nu har företaget tillsammans med Byggnads skickat in en brandfackla mitt under avtalsförhandlingarna. Detta i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.
I debattinlägget lyfter facket fram flera förslag för att komma till rätta med kriminaliteten på bygget. Förslag som facket vill diskutera med Byggföretagen under den pågående avtalsrörelsen.
”I stället för att komma med kraftfulla förslag på hur de kriminella elementen ska identifieras och kastas ut från branschen, så bistår Byggföretagen uppenbart fuskande företag i metoder att undvika granskning.”
Lars Svensson, koncernchef på AB Sven Heribert, som äger SH Bygg, ställer sig bakom dessa fackliga krav.
”Vi gör detta samtidigt som vår egen arbetsgivarförening Byggföretagen avvisar dem, eller i värsta fall vill gå in helt annan riktning. Som det är idag värnar Byggföretagen varken de seriösa företagen som faktiskt finns i organisationen, eller Byggnads medlemmar som arbetar i dem. Det är helt oacceptabelt”, står det i debattartikeln.
Vad säger då Byggföretagen om SH Bygg:s och fackets gemensamma syn på vad som krävs för att få bort kriminaliteten? Hittills har det varit tyst.
– Vi avböjer att kommentera just nu utan hänvisar till en kommande debattartikel, säger Lars Kriss, ansvarig för press och opinion, på Byggföretagen.
På Twitter har Tanja Rasmusson, som är näringspolitisk chef på Byggföretagen, ändå kommenterat det oväntade samarbetet. Hon svarade på fackets krav om att byggbolagen främst ska bygga med egen personal i stället för att sälja ut jobb till underentreprenörer.
”Krav på egen personal alltså? Så vi ska vaska alla specialföretag och dra mattan under fötterna på vår SME? Det var ju solidariskt”.
Tweeten avslutas med tre skrattemojis.
SME står i det här sammanhanget för små och medelstora företag.
– Det var barnsligt av mig. Det är så dumt att använda emojis i tweets så jag önskar att jag inte hade gjort det. Jag backar på skrattemojisarna, men vidhåller min kritik mot Byggnads. Deras krav rimmar inte med vår inställning till våra specialföretag och bemanningsföretag. Vi har just nu ett allvarligt läge med kompetensbrist.
Vad kan du säga om innehållet i den kommande debattartikeln?
– Vi kommer med en replik i Svenska Dagbladet och det får vara nog, säger Tanja Rasmusson.