info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stora fallrisker på Ikeabygge

Öppna schakt med fem meters fallhöjd. Stora fallrisker upptäcktes på Ikeas bygge i Uddevalla.

Byggnads kom till arbetsplatsen i måndags. Då hade de haft kontakt med byggnadsarbetare som mådde illa av dieselavgaser från betongbilar. En kemisk risk som i sig är allvarlig eftersom diesel är klassat som cancerframkallande.
Men då facket kom till platsen upptäcktes också allvarliga akuta risker för fall.
– Det saknades fallskydd på många platser. Vid schakt och stora ursparningar, alltså hål, i golvet. Det rörde sig om brister på ett 20-tal ställen och som mest fallhöjder på 4-5 meter, säger Byggnads regionala skyddsombud Daniel Hell.

Förvånad över brister

Peab är totalentreprenör på arbetsplatsen men har inga egna anställda där. Daniel Hell säger att han blev förvånad när han såg bristerna. Förutom fallriskerna och avgaserna var det också väldigt rörigt, med exempelvis mycket kablar i trapphusen.
– Jag är särskilt förvånad eftersom det hände på en så stor arbetsplats, med en så etablerad entreprenör och beställare, säger han.
Då det gällde fallskyddet förde han ett resonemang med platsledningen och fick beskedet att det skulle åtgärdas.

Problem med dieselavgaser

Men veckan före Byggnads besök var det också andra problem. Byggnadsarbetare hade slagit larm om att de mådde dåligt av dieselavgaser. Det gällde de som jobbade nära taket.
– De hade huvudvärk och var illamående. Orsaken var att betongbilar och pumpbilar var igång inomhus. Detta är ett allvarligt problem som skulle ha varit borta redan på planeringsstadiet, säger Daniel Hell.
Det är frågan om en lokal där det blev mer instängt i takt med att arbetet fortskred och då uppstod ventilationsproblemen.

Olika syn på brister

Peabs presschef Niclas Brantingson ger annan bild av säkerhetsriskerna än Byggnads.
– Jag har varit i kontakt med arbetsplatsen och det vi vet är dels att det var ett hisschakt där räcket tillfälligt tagits bort för att man skulle komma åt att jobba. Det sattes sedan tillbaka. I ett annat fall hade räcken tillfälligt tagits bort för att man skulle kunna forsla in material.
Då det gäller dieselavgaserna säger han att det fanns fläktar på bygget som skulle vädra ut dem, men att man ökat antalet fläktar då problemen upptäckts.
Efter Peabs kommentar säger Byggnads Daniel Hell att han står fast vid uppgiften om de många fallriskerna. På fredag ska Byggnads göra en uppföljning på arbetsplatsen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stora fallrisker på Ikeabygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig